Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnik bukve
  • 29.04.2024. 12:00
  • Zagrebačka, Vukomeričke gorice

Što se događa sa stablima bukve, lišće izgleda kao da ga je netko palio?

Na bukvama u Vrhovlju i Medvednici lišće je spaljeno kao da ga je netko palio brenerom, upozoravaju iz Udruge biofila Hrvatske. O problemu smo pitali i Hrvatske šume.

Foto: Udruga biofila
  • 436
  • 26
  • 0

U Vrhovlju, dijelu Vukomeričkih gorica te na Medvednici ovog proljeća je na stablima bukve "spaljeno" lišće i umjesto svijetlo zelene, proljetne boje poprimilo je smeđe jesenske nijanse. Prema informacijama koje smo dobili od lokalnih šumara navodno se radi o bukovoj pipi i oni čekaju lipanj koji bi u drugoj vegetaciji mogao donijeti oporavak stabala, stoji u reagiranju Udruge biofila Hrvatske. 

Kako ističu, američki The Scientist Magazine objavio je još 22. siječnja 2019. članak o novoj bolesti koja ubija stabla američke bukve. Prvi je put uočena u sjeveroistočnom Ohiu 2012. i od tada se proširila na 10 tamošnjih okruga, na osam okruga Pennsylvanije, jedan u New Yorku i pet okruga u Ontariju u Kanadi. Dvije godine kasnije AAAS (American Association for the Advancement of Science) objavio je članak pod naslovom "Bolest lišća bukve pustoši sjevernoameričko drveće" navodeći kako prijeti potpuni nestanak ovog drveća. 

Bolest stigla avionskim prometom? 

Kažu, patogeni mikroorganizmi, koji vjerojatno uzrokuju ovu opaku bolest bukve, bez obzira na prijenosnika, nisu još definitivno izdvojeni, a kako se europska bukva nešto razlikuje od američke tako i razvoj bolesti lišća kod ove dvije vrste drveća mogu biti različite.

"Na bukvama u Vrhovlju i Medvednici lišće je spaljeno kao da ga je netko palio brenerom (plamenikom), dok kod američke lišče se najprije ospe tamnozelenim pjegama, a kasnije listovi postaju smežurani, skoro kožasti u teksturi te na kraju drvo izumire", opisuju iz Udruge. 

Navode i da su simptome ove bolesti šumari zamijetili prošle godine, no ove je buknula dosad neviđenim intenzitetom. "Šumarija Velika Gorica zatražila je uzorkovanje zaraženog lišća bukve od Šumarskog instituta Jastrebarsko, ali podaci o dobivenim rezultatima su nam nedostupni", stoji u priopćenju. 

Upozoravaju stoga da je, ako se ova bolest pojavila lokalno u Vrhovlju te se proširila na Medvednicu, a u drugim dijelovima Hrvatske nije zamijećena, lako moguće da je na ovo područje donesena avionskim prometom jer je Dubranec i Vrhovlje u sletnom koridoru zagrebačkog aerodroma.

"Ako je bolest stvarno stigla avionskim prometom iz Amerike i Kanade to je europski pa i svjetski problem i sve pametne glave svijeta trebalo bi skupiti na kup i probati dešifrirati problem i pronaći rješenje kako ne bismo ostali bez biološke i ekološke funkcije bukovih šuma", apeliraju. 

Hrvatske šume: Vjerojatno se radi o bukovoj skočipipi

Na naš upit o navedenom problemu, iz Hrvatskih šuma odgovaraju da je oštećenje lišća zamijećeno terenskim obilaskom. No, ističu, smatraju da se vjerojatno radi o bukovoj skočipipi te da je za detaljnu determinaciju potrebna analiza lišća, što će se i učiniti u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom. 

"Što se patogena koji se spominju tiče, nisu evidentirani u Hrvatskoj, i potrebno je dosta analiza kako bi se ta pojava dokazala. Posebno jer je Hrvatska uključena u Europski program monitoringa karantenskih bolesti i štetnika i takav intenzitet napada ne bi prošao nezamijećen", napominju. 

Kažu i da Hrvatski šumarski institut provodi Izvještajno prognozne poslove u šumarstvu i Program posebnog nadzora karantenskih štetnih organizama u šumama RH u skladu sa Zakonom o biljnom zdravstvu i redovito obilazi sastojine i radi monitoring. Također šumari iz Hrvatskih šuma detaljno obilaze teren i svaku pojavu biljnih bolesti i štetnika dojavljuju u Hrvatski šumarski institut.

"Svaki uzorak se evidentira i determinira, tako da bi pojava nove bolesti bila već determinirana i evidentirana da se pojavila ovakvim intenzitom na bukvi", navode dalje ističući da je, u svakom slučaju, dogovoren novi izlazak na teren sa stručnjacima iz Šumarskog instituta, pa će tada raspolagati s više informacija.


Tagovi

Bukva Spaljeno lišće Udruga biofila Hrvatske Hrvatske šume Bukova skočipipa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚