Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 26.04.2024. 07:30

Vremenske prilike pogoduju plamenjači i pepelnici vinove loze, zaštitite ju

Koja sredstva koristiti, savjetuju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

Foto: Vedran Stapić
  • 9.675
  • 517
  • 0

S obzirom na količinu oborina i nestabilne meteorološke uvjete - izrazito topao period u prvoj dekadi travnja, a potom nagli pad temperature zraka uz štete od mraza zabilježene na pojedinim mikrolokalitetima, iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, savjetuju provođenje kemijske mjere zaštite vinove loze protiv plamenjače (Plasmopara viticola).

Kako napominje stručna savjetnica Aleksandra Radić, potrebno je to učiniti čim uvjeti omoguće i to fungicidima na bazi fosetila: Mikal Flash, Mikal premium, Profiler, Azimut 80 WG, Alfil, i dr.

"Porastom temperature zraka koju meteorolozi najavljuju početkom vikenda uz povišenu relativnu vlagu zraka povećava se mogućnost infekcija pepelnicom vinove loze Erysiphe necator", upozorava dalje uz napomenu da stoga predlaže primjenu fungicida Collis, Stroby, Zato 50 WG i dr.

Dodaje i da je porastom temperature zraka iznad 15 stupnjeva moguća primjena pripravaka na bazi sumpora.

Ujedno, za ublažavanje stresa biljaka uzrokovanih niskim temperaturama moguća je i primjena biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem aminokiselina.

"Radi njihove bolje učinkovitosti preporuka je da se aminokiselinski pripravci primjene zasebno, bez miješanja sa sredstvima za zaštitu bilja osobito onima na bazi fosetila", napominje savjetnica. 

Vodite evidenciju o uporabi pesticida

Iz Uprave naglašavaju i da je sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno primjenjivati sukladno uputama na etiketi, a prije svake primjene bilo kojeg dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji. 

Podsjećaju i da je profesionalni korisnik sredstava za zaštitu bilja obavezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide.                                                                                                           


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Zaštita vinograda Plamenjača Pepelnica Aleksandra Radić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]