Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jeruzalemski cvrčak
  • 17.04.2024. 07:30

Čime se hrani jeruzalemski cvrčak i je li opasan za vrt?

Prepoznatljivi su po svojih šest nogu, dva mala oka i jedinstvenom obliku tijela, a posebni po jakoj čeljusti

Foto: WikimediaCommons/Franco Folini
  • 286
  • 27
  • 0

Jeruzalemski cvrčak (Ammopelmatus fuscus) je pomalo neobičan kukac, a zbog svoje veličine koja doseže od tri do pet centimetara, ulijeva strah među pojedine vrtlare koji ga nerijetko smatraju štetnikom. Unatoč imenu, ne pripadaju istoj porodici kao cvrčci. Ima ih najmanje sto vrsta, a nalazimo ih i u Europi pa i kod nas. 

Jaka čeljust 

Prepoznatljivi su po svojih šest nogu, dva mala oka i jedinstvenom obliku tijela. Imaju svojevrsnu grbu na leđima prošaranim žutim i crnim prugama. Na krajevima nogu imaju male bodlje. U odnosu na ostatak tijela, glava im je velika, a posebni su po jakoj čeljusti kojom učinokvito režu i žvaču hranu. Toliko su jake da čak mogu prerezati tkaninu i plastiku. U slučaju da se prestraše ili ako ih držite u ruci, mogu vas i ugristi. 

No, njihov ugriz je tek bolan, nije ni malo opasan jer nisu otrovni. 

Nemaju krila i ne lete. Sporo hodaju i ne predstavljaju nikakvu prijetnju ljudima. 

Ostavljaju tragove na površini

Vole pjeskovita tla i obitavaju pod kamenjem, trupcima i biljnim ostacima. Mogu se pronaći i u zatvorenim prostorima kao što su garaže, šupe i slično. Na pješčanim i šljunkovitim stazama ostavljaju trag jer dok hodaju, vuku trbuh te proizvode zvuk nalik grebanju. 

Uglavnom se kreću noću, a tek privremeno danju i to u proljeće kada izlaze na površinu radi parenja. Tada trbušnim dijelom udaraju u tlo kako bi vibracijama privukli ženke. Nakon parenja ženka polaže jaja i vrlo često pojede mužjaka. Jajašca ćete prepoznati po obliku tanjurića, a duga su 3 milimetra. 

Čime se hrane? 

Jeruzalemski cvrčci ne prave štetu u vrtu, barem ne veliku. Uglavnom se hrane noću, drugim insektima i biljnim ostacima zbog čega su vrlo korisni. Danju znaju gricnuti korijenje biljaka i gomolje krumpira ili batata, ali ne prave značajne štete.  

Budući da imaju nisku stopu razmnožavanja, ne predstavljaju opasnost pa ako vidite jednog, ne znači da imate najezdu. 

Kako je dobio ime? 

Nije porijeklom iz Jeruzalema niti je na bilo koji način povezan s tim gradom. Nekoliko je verzija o njegovu imenu, a jedna sugerira da je nastalo miješanjem Navajo i kršćanske terminologije. Smatra se da su franjevci možda čuli da narod plemena Navajo govori o "inesktu lubanji" i shvatili to kao poveznicu na Kalvariju, poznatu kao Brdo lubanja koje se nalazilo izvan Jeruzalema blizu mjesta gdje je razapet Isus. 

Druga verzija kaže da mnogi ostanu zaprepašteni njegovim izgledom. U vrijeme otkrića ovoga kukca ljudi su ponekad koristili uzvik "Jeruzalem!" kao pristojan izraz za teže psovke. Sva sreća pa nije otkriven u naše vrijeme jer možemo samo zamisliti kako bi se zvao. 

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Unported license.


Tagovi

Ammopelmatus fuscus Jeruzalemski cvrčak Veliki kukac Jaka čeljust Kukac u vrtu Pruge na leđima Franjevci Navajo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]