Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavac na balkonu
  • 15.04.2024. 07:30

Evo 8 savjeta o uzgoju krastavaca na balkonu

Ovaj je uzgoj jednostavan, ali ipak postoje određeni uvjeti koje ćete im morati osigurati ako želite zaista nešto i ubrati

Foto: Depositphotos/marina_tr
  • 4.157
  • 243
  • 0

Krastavci su povrće koje se bez problema može uzgajati na balkonu. Tako ćete uvijek pri ruci imati svježe plodove za salatu ili juhu. Ipak, postoje određeni uvjeti koje ćete im morati osigurati ako želite zaista nešto i ubrati. 

Presadnice uzgojite sami

Presadnice krastavaca možete sami uzgojiti tako što ćete ih posijati u manje posude, u supstrat koji je prikladan za ovakav uzgoj, a možete ih i kupiti. No, pazite, sadite ih na otvoreni balkon tek u svibnju, kada se temperatura ustali jer je ova biljka toploljubiva. 

3 razloga zašto sjeme za presadnice sijati u male posudice

U slučaju da ćete ih sijati direktno u posudu, također pričekajte početak svibnja, odnosno i duže, ovisno o vremenskim prilikama. 

8 korisnih savjeta o uzgoju krastavaca 

1. Izbor sorte 
Odaberite sortu koja je pogodna za uzgoj u posudama, kao što je mini krastavac ili grmolika sorta koja se neće zahtijevati jaku poptporu. 

2. Posuda
Potrebna vam je veća posuda ili lonac, optimalne zapremine od barem 10-15 litara za svaku biljku. Posuda treba imati dobru drenažu kako bi se spriječilo zadržavanje viška vode.

3. Supstrat
Koristite kvalitetetan supstrat, najbolje onaj koji je namijenjen za uzgoj povrća, a što će osigurati dobru drenažu i hranjive tvari. Možete dodati malo komposta ili humusa kako biste poboljšali plodnost.

4. Sunce 
Krastavci vole puno sunca, stoga odaberite sunčano mjesto na balkonu gdje će biljke dobiti najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. 

5. Potpora
Budući da krastavci imaju lozu, penjat će se ako im to omogućite. Osigurajte im potporu kao što je rešetka, mreža, žica, konopac pričvršćen na plafon balkona i sl. Ovo će vam uštedjeti prostor, svaki plod će biti bolje vidljiv, a i napravit će vam svojevrsnu sjenu. 

6. Zalijevanje 
Krastavci trebaju puno vode pa ih redovito zalijevajte, najbolje ujutro kada voda može biti hladnija. Ako ih zalijevate navečer, neka voda bude odstajala, nikako prehladna, ali ni pretopla. 

7. Gnojidba
Redovito gnojite biljke tekućim gnojivom za plodovito povrće kako biste osigurali potrebne hranjive tvari. 

8. Oprašivanje
Većina sorti krastavaca ima muške i ženske cvjetove. Ako u vašoj blizini nema dovoljno oprašivača, morat ćete mu pomoći da zametne plodove, odnosno oprašiti ga sami. To možete učiniti ručno pomoću mekanog kista, tako što ćete protresti biljke ili pak tako da otkinete muški cvijet te njime oprašite ženski, kao kod tikvica

Pitanja u vezi uzgoja krastavaca na balkonu možete postaviti i na našem KLUB-u, ali se i pohvaliti njegovim plodovima. 


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Sinonim: - | Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, te kao... Više [+]

Tagovi

Krastavac na balkonu Uzgoj krastavaca Povrće na balkonu Savjeti Potpora za krastavac Oprašivanje krastavca Krastavac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]