Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.04.2024. 15:00

Akumulacija topline iz tjedna u tjedan je veća od prosjeka, no jedna će vijest razveseliti

Samo navodnjavanjem i praćenjem dnevnih prognoza vremena možemo donekle ublažiti posljedice suhog tla.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 16.723
  • 901
  • 1

Pa zar je ovo što se događa s vremenom normalno? Akumulacija topline iz tjedna u tjedan stalno je veća od prosjeka i za 60 posto, a prognoze su da će se tako velika akumulacija nastaviti još najmanje sedam dana.

Dnevne su temperature zraka proteklih sedam dana narasle ne samo na istoku i sjeverozapadu, nego i u gorju do 29 ℃. Gostujući na HRT-u, dekan Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Ivica Kisić  je istaknuo kako se na ovakve već prisutne klimatske promjene moramo prilagoditi, a na način da se pronađu novi hibridi s kraćim vegetacijskim razdobljem.

Proteklih je dana ukupno izmjereno u gorju 1 mm do 2 mm, a na istoku i sjeverozapadu 2 do 9 mm oborine. Moramo istaknuti kako je ukupno ovog mjeseca izmjereno u Vukovaru 16 mm, a u Belom Manastiru samo 13 mm oborine, a to je premalo i tlo je vrlo suho.

Kako je sjetva počela istaknimo da se sjetveni sloj tla proteklih dana zagrijao u Gospiću na 20℃, Osijeku i Križevcima 25℃, a u Splitu na 27℃. No, kako navedene temperature utječu na vrlo intenzivan gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije, vrijedi već danas razmišljati o navodnjavanju. Ako se prisjetimo da je mjesečna količina oborina u ožujku bila manja od prosjeka, ne čudi nas da vode već pomalo nedostaje i u dubljim slojevima tla.

U danima koji dolaze bit će suho. Najviše sati sijanja Sunca bit će u petak, subotu i nedjelju kad će dnevne temperature zraka narasti na istoku i sjeverozapadu Hrvatske ponovno do 29℃, a ponegdje i do 30 ℃.

I na kraju mnoge će razveseliti vijest da oborine očekujemo u ponedjeljak, a ponegdje još i u utorak pa će i tlo u cijeloj Hrvatskoj nakratko biti umjereno vlažno što će pridonijeti brzom klijanju i nicanju sjemena posijanih kultura. Jutarnja će se temperatura zraka u prvim danima idućeg tjedna spustiti na istoku na 8℃, a u gorju i sjeverozapadu na 6℃, a dnevna narasti do 25℃. Upravo zato, akumulacija topline bit će ponovno veća od prosjeka za ovo doba godine čime će se nastaviti vrlo intenzivan rast korova.

Savjetujemo da se herbicidi odabiru ovisno o vrsti korova, ali i fazama rasta i razvoja zakorovljenih kultura. 


Tagovi

Agro prognoza Suho tlo Iznadprosječno toplo Sjetva


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.