Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.04.2024. 14:20

Nakon iznadprosječno toplog vremena, dolazi osjetno zahladnjenje i - mraz

Podsjetimo se na staru pučku izreku koja govori: "Aprilski mraz napravi veće štete, nego ljetna tuča i suša zajedno“. Mislim da je svaki komentar na ovo suvišan.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 6.905
  • 379
  • 1

Proteklih je dana bilo vruće te je dnevna temperatura zraka narasla  u gorju do 27℃, a na istoku i sjeverozapadu  i do 31℃. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka za 50 do 60%, a sjetveni se sloj tla zagrijao i do 29℃. Oborine u cijeloj Hrvatskoj nije bilo. Tlo je na sjeverozapadu bilo umjereno vlažno, a na istoku i uzduž Jadrana suho.

Do kraja tjedna očekujemo temperature podjednake prosjeku za sredinu travnja. One će narasti u gorju do 12℃, istoku i sjeverozapadu 14℃, a uzduž Jadrana i do 18℃. Nažalost u gorju, ali i u nizinama pri tlu očekujemo temperature ispod točke smrzavanja. Tijekom vikenda i u prvoj polovici tjedna koji dolazi biti će hladnije od prosjeka. Pojave mraza sigurno će biti.

Od sutra, kad očekujemo da će oborine prestati, dani će sve do prve polovice idućeg tjedna biti uglavnom oblačni. No, najviše sati sijanja Sunca očekujemo u četvrtak i petak.

Zbog osjetnog zahladnjenja savjetujemo da se posijane i posađene povrtlarske kulture noću prekrivaju odgovarajućom folijom. Cvijeće na balkonima i terasama trebalo bi unijeti u zatvoreni prostor.

Vjerujte mi, kad promatram produkte prognostičkih modela za sedam dana unaprijed ne mogu vjerovati kolike bi štete od mraza ovog, a i idućeg tjedna mogle biti. Produkti modela prognoziraju jutarnje temperature na istoku i sjeverozapadu Hrvatske oko 1℃ i 2℃, a poznato nam je da su temperature pri tlu niže za 3℃ pa i 4℃. Dakle, tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka pri tlu bi se mogla spustiti na -3 ℃, pa i -4℃. Što to znači za vinograde, bolje da i ne napišem.

Promatrajući rast mladica vinove loze u vlastitom vinogradu na lokalitetu Pregrade, one su toliko narasle kao nekada početkom svibnja. Uostalom i ne moramo se čuditi kad je ne samo ožujak, nego i prva polovica ovog mjeseca toplija od prosjeka i za 50%. Stariji od mene sigurno ne pamte, ali i u zapisima klimatoloških dnevnika s klimatoloških postaja nema zapisano da je sredinom travnja temperatura narasla iznad 30℃. Da, to su te klimatske promjene o kojima se govori i piše samo kad nastaju štete, a do tada kao da se to nas ne tiče.

I na kraju podsjetimo se na staru pučku izreku koja govori: "Aprilski mraz napravi veće štete, nego ljetna tuča i suša zajedno“. Mislim da je svaki komentar na ovo suvišan. U ovoj "tvornici pod vedrim nebom“ misleći na našu poljoprivredu, vrlo malo si možemo pomoći.

No, stariji su nas učili da predaje nema i zato pokušajmo primijeniti poznate metode zaštite od mraza. 


Tagovi

Promjena vremena Agro prognoza Zahladnjenje Mraz Dražen Kaučić Štete


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]