Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 11.03.2024. 08:40
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK Ministarstvu i Vladi: Uredbom stavite van snage Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Zatražili su i hitan sastanak s premijerom, izmjene uvjeta GAEC-a, kapitalna ulaganja, povećanje zaštitne cijene pšenice...

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
  • 3.356
  • 345
  • 1

Hitno stavljanje van snage Zakona o poljoprivrednom zemljištu i zahtjev za novim sastankom s premijerom Vlade Andrejom Plenkovićem, zatražio je Upravni odbor Hrvatske poljoprivredna komora. 

Trenutni Zakon nije dobar, ističe predsjednik HPK Mladen Jakopović, što pokazuju brojni primjeri primjene na terenu. Iz Komore podsjećaju i da su još prošle jeseni dopismo prema Ministarstvu poljoprivrede i Vladi, zatražili njegovu hitnu izmjenu i obustavu svih natječaja. U međuvremenu su pokrenuli  i provjeru ustavnosti 

Uz navedeno, zatražili su i da se geotagiranje fotografija u potpunosti ukine za 2024, a mjera odnosno obavezna operacija GAEC7, koju bi poljoprivrednici trebali provoditi, a predstavlja veliki problem, smanji sa četiri na tri rotacije iznad 30 ha.

"Na ovaj način bi se olakšao rad poljoprivrednicima, te smanjio pritisak na proizvodnju, budući da nova ZPP predviđa niz operacija koje su neprovedive, a koje isključuju dio potpora u slučaju da se ne provedu", stoji u priopćenju. 

Također, zatražili su i kapitalna ulaganja iz nacionalnih sredstava, od 40 posto na 200.000 eura investicije te da one krenu od sredine ove godine. Time bi svatko tko ima investiciju do 200.000 eura, povratom dobio nazad 80.000 eura, ili maksimalno do prometa koje je ostvario u prošloj godini.

Dodatno, traže i u području ratarstava potpore 300 eura za sve hektare te povećanje zaštitne cijene pšenice sa 105 euro/tona na 220 euro/tona. 

"Daljnje aktivnosti će ovisiti od sastanka s premijerom odnosno nakon toga će se donijeti odluka za pokretanje novih prosvjeda“, naglasio je Jakopović. 


Tagovi

HPK Zakon o poljoprivrednom zemljištu GAEC Zahtjevi Potpore Geotagiranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰