Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak s premijerom
  • 12.03.2024. 20:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Većina isplata izravnih plaćanja do Uskrsa, moguća i izmjena uvjeta GAEC7?

Članovi Upravnog odbora HPK održali su sastanak s premijerom i troje ministara. Doznali smo detalje sastanka.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
  • 24.874
  • 1.388
  • 0

Izmjene Strateškog plana ZPP-a, isplata izravnih plaćanja, kapitalna ulaganja, zaštićena cijena pšenice, dio su zahtjeva o kojima su danas predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore razgovarali s premijerom Andrejom Plenkovićem i troje čelnika ministarstava, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministrom financija Markom Primorcem te potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom. 

"Isplata redovnih izravnih plaćanja, i to 90 posto iznosa, ići će ipak do Uskrsa, dok bi manji dio, 5-10 posto bilo isplaćeno do kraja lipnja", otkriva nam predsjednik Odbora za ratarstvo HPK Petar Pranjić najvažnije o čemu se pregovaralo na višesatnom sastanku na kojemu su uz predsjednika Komore Mladena Jakopovića bila i petorica članova Upravnog odora. 

Izmjena uvjeta o plodoredu 

Poljoprivrednici mogu očekivati i daljnja rasterećenja vezana uz GAEC uvjete. Zatraženo je, naime, da se obvezna operacija GAEC7 odnosno plodored, a koju bi poljoprivrednici trebali provoditi smanji sa četiri na tri rotacije iznad 30 ha.

"Ići će se u izmjene Strateškog plana ZPP-a jer iznijeli smo i primjer Njemačke koja ima tu obavezu u tri godine, a ne u jednoj", pojašnjava nam i član UO Mato Brlošić navodeći da poljoprivrednici jako malo znaju o toj mjeri i da se ne smije imati kultura po kulturi jer su kazne takve da se može izgubiti pravo i na osnovna i raspodijeljena plaćanja. 

S uvjetom GAEC7, dodaje, najteže su pogođeni stočari jer su mogli imati do 70 posto jedne kulture, a njima najvažnija i najpotrebnija je kukuruz, dok ga sad ne smiju imati više od 50 posto. 

"Ogromna je to razlika od 20 posto", upozorava Brlošić podsjećajući da se zahvaljujući pregovorima ishodilo da dostava geotagiranih fotografija više nije obvezna već po izboru, a ugar odnosno GAEC8 također je mjera koju se mijenjalo. 

"Tako da nije da HPK nije baš ništa napravila", naglašava. 

Uvođenje zaštitne cijene pšenice 

Pred premijera i ministre stavljen je i zahtjev da se odredi zaštitna cijena pšenice od 220 eura/toni što bi trebalo biti poznato do žetve te kapitalna ulaganja iz nacionalnih sredstava, od 40 posto na 200.000 eura investicije te da krenu od sredine ove godine. Time bi svatko tko ima investiciju do 200.000 eura, povratom dobio nazad 80.000 eura, ili maksimalno do prometa koje je ostvario u prošloj godini.

"Kada bi zaštitna cijena bila barem tih 220 €/t, riješilo bi se 50 posto naših problema", ističe Pranjić. 

Na sastanku se čulo i da će izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu uskoro biti puštene u javno savjetovanje. Očekivanja su da će navedeni zahtjevi poljoprivrednika, koje drže više nego opravdanim, biti prihvaćeni. 


Tagovi

HPK Sastanak s premijerom Izravna plaćanja GAEC Zaštitna cijena Strateški plan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.