Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijepljenje
  • 17.04.2024. 09:00

Kako se cijepi lubenica na vrg?

Ukoliko se lubenica cijepi isključivo na vrg - miris, aroma i okus lubenice ostaju isti, odnosno karakteristični za sortu ili hibrid - Citrulus vulgaris Schard. (Thumb).

Foto: Marija Lazarević
  • 3.619
  • 220
  • 0

Vrg - tikva sudovnjača, natega, jurgeta (Lagenaria vulgaris) ima bolje razvijen korijenov sustav, koji je i otporniji na bolesti od korijena lubenice što omogućava bolju ishranu biljke i povećan prinos. Ukoliko se lubenica cijepi isključivo na vrg - miris, aroma i okus lubenice ostaju isti, odnosno karakteristični za sortu ili hibrid - Citrulus vulgaris Schard. (Thumb).

Priprema materijala za cijeplkenje

Radi naklijavanja uzima se dezinficirano sjeme vrga i lubenice, stavlja u rijetko pletenu platnenu vrećicu i potapa u mlaku vodu (oko 25oC) i u njoj drži uz povremeno vađenje dok ne počne bubriti. Namakanje sjemena traje 10 - 15 sati, s tim što sjeme tikve zbog deblje sjemenjače naklijavamo dan ranije.

Kada sjeme nabubri treba ga staviti na vlažnu tkaninu, upijajući papir, gazu u sloju pet do šest centimetara i pokriti istim, te držati u toplom prostoru (20 - 25oC). Sjeme treba povremeno miješati i nakvasiti. Kada klice počnu probijati sjemenjaču treba obaviti sjetvu i to:

  • sjeme vrga u pripremljene posude (promjera 10 - 12 cm i visine 12 - 15 cm) na dubini tri centimetra koje se zatim stavljaju u topli zaštićeni prostor ili toplu prostoriju,
  • a sjeme lubenice u pripremljen zaštićeni prostor ili u plitke sandučiće na međusobnoj udaljenosti pet do šest centimetra i dubini tri centimetra ukoliko se planira uzgoj presadnica u toplom zaštićenom prostoru ili toploj prostoriji,
  • Sjetva se obično obavlja tijekom ožujka ili do polovice travnja.
Zasijane posude odložite u zaštićeni prostor

Zasijane posude slažu se u topli zaštićeni prostor (plastenik, staklenik, topla prostorija i drugo), kao i kod uzgoja rasada lubenice, jer objema usjevima treba osigurati iste uvjete za nicanje biljaka (temperatura 25 - 28oC, vlažnost supstrata 75 - 80 posto PVK, dobro provjetravanje, a nakon nicanja i dovoljno svjetlosti).

Za vrijeme nicanja biljaka temperatura treba biti oko 25oC. U ovoj fazi mjere njege rasada sastoje se u redovnom zalijevanju i provjetravanju toplog zaštićenog prostora ili prostorije gdje se obavlja ovaj proizvodni zadatak. Čim se pojave kotiledoni i potjera srednji list (prvi pravi list) pravi je trenutak za kalemljenje.

Prije početka cijepljenja zaštićeni prostor ili prostoriju treba dobro provjetriti, svesti temperaturu na oko 10oC. Biljke lubenice koje se koriste za plemke treba izvaditi i njihov korijen staviti u posudu s mlakom vodom kako bi se spriječilo njihovo venuće. Zatim se u prostoriju donesu posude s biljkama vrga koje trebaju biti sličnog uzrasta kao i biljka koja se kalemi. Uzimaju se odabrane biljke vrga, istog promjera kao plemke (kalem-grančice) lubenice.

Tehnika cijepljenja

Pri ovom procesu u otvor postupak je sljedeći: žiletom pažljivo što bolje izrezati vegetativnu kupu podloge (pupoljak iznad kotiledona-klicinih listića), odnosno vrga. Dobro zašiljenom čeličnom žicom ili šilom (poprečni presjek zašiljenog dijela da je u obliku kvadrata, odnosno da su žica ili šilo zašiljeni kao jako visoka piramida) izdubiti otvor na stablu podloge - između kotiledonih listića. Otvor treba biti dubok oko 1,5 do dva centimetra. Žica ili šilo su promjera dva milimetra.

Zatim presjeći ukoso žiletom ili skalpelom stabalce plemke lubenice, na oko dva do 2,5 cm ispod kotiledonih (klicinih) listića. Sa stabljike se skida pokožica i dio tkiva ispod nje. Oštećeni dio stabljike treba biti što duži, ali najviše do 1,5 cm, zaoštren u vidu klina. Postavlja se u otvor stabalca podloge (vrga), a listovi podloge i plemke da budu unakrsno postavljeni zbog boljeg pristupa svjetlosti. Nakalemljeno mjesto pažljivo se omota tankim slojem gaze ili vate, eventualno blago stisne štipaljkom.

U zaštićenom toplom prostoru održava se temperatura na 22 do 25oC, a vlažnost zraka na oko 90 - 95  posto. Kalemljene biljke se odmah zaliju, zaštićeni prostor pokrije - zajsenjuje nekoliko dana (tri do četiri) od direktne sunčeve svjetlosti da bi se sačuvala vlažnost sredine, a onda zaštićeni prostor ili prostoriju postepeno osvjetljavati, blago provjetravati i biljčice po potrebi zalijevati.

Obično šest do sedam dana nakon cijepljenja na danom mjestu formira se kalus, srastanje podloge i plemke, pa se omotač od gaze ili vate može potpuno ukloniti. Njegova uloga bila je u tome da pričvrsti komponente na spojnom mjestu, sačuva neophodnu vlažnost i zaštiti ozlijeđeno tkivo biljke od vanjskih zagađivanja. Sve listove, koje se pojave na podlozi, treba odstraniti izuzev kotiledona.

Postupak

Pri kalemljenju u procjep postupak izgleda ovako:

Između kotiledona podloge odstrani se vegetativna kupa (pupoljak) i na tom mjestu žiletom ili skalpelom napravi rez (procjep) dužine 1,5 cm. Uzima se plemka lubenice, odreže žiletom dva centimetra ispod kotiledona i zareže u obliku klina. Zatim se plemka postavi u procjep podloge i to tako da kotiledoni čvrsto naliježu jedan na drugi. Međutim, uspjeh u cijeplejnju je veći kada su kotiledoni unakrsno postavljeni. Mjesto na kome se biljka spaja s drugom zavije se vatom.

Odnjegovane kalem sadnice iznose se iz zaštićenog prostora ili prostorije i sade kada plemka - lubenice ima tri do četiri prava lista, odnosno kada to dozvole vremenske prilike.

Napomena: cijepiti rane sorte i hibride neotporne na fuzarij, kao što su: Sugar baby, Korai kincs, Szigetcsepi F1, Hevesi futo F1, Rosa F1 i drugo. 


Tagovi

Uzgoj lubenice Postupak kalemljenja Tehnika kalemljenja Cijepljenje na vrg Cijepljenje lubenice


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.