Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 11.04.2024. 13:30
  • Varaždinska, Varaždin

Varaždinska bučina ulje s tri OPG-a ponovno ovjenčana zlatom u Bruxellesu!

Na 63. izložbu Monde Selection bilo je prijavljeno više od 3.250 proizvoda iz cijeloga svijeta, iz gotovo 100 država, a poizvode je ocjenjivalo više od 80 međunarodnih stručnjaka, prema 20 različitih parametara.

Foto: Varaždinska županija
  • 290
  • 163
  • 0

Varaždinsko bučino ulje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava - Kolenko, Kurtek i Vidaček, nagrađeno je zlatnim medaljama na 63. svjetskom natjecanju u kvaliteti proizvoda Monde Selection u Bruxellesu.

Kako je objavljeno, kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi Francuske kulinarske akademije i drugi vrhunski stručnjaci iz Ocjenjivačke komisije opisali su ga kao "vrhunsko izrađeno ulje koje daje dašak profinjenosti u spravljanju jela". 

Osvajanjem novih zlatnih medalja, ponovili su uspjeh koji su u Bruxellesu ostvarili 2021. godine

"Time su potvrdili da je kvaliteta Varaždinskog bučinog ulja kontinurano vrhunska, o čemu govori i podatak da su naši proizvođači na natjecanju Monde Selection do sada osvojili čak 15 zlatnih medalja", istaknuo je župan Anđelko Stričak dodajući da su ponosni na autohtone poljoprivredno-prehrambene proizvode Varaždinske županije, jer su u samo desetak dana iz Bruxellesa primili dvije odlične vijesti. Nakon ulja, na europskoj razini zaštićen je Ludbreški hren, kao deseti proizvod s područja Varaždinske županije i 48. iz Hrvatske. 

150 godina tradicije 

Dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu naglasio je da se ovaj uspjeh temelji na 150 godišnjoj tradiciji proizvodnje bučinoga ulja, a da je Varaždinska županija međunarodna prijestolnica bučinog ulja.

"Prije 16 godina smo ga zaštitili jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, prije 13 godina organizirali prvu hrvatsku izložbu bučinih ulja u Županijskoj palači, prije šest godina prvu Međunarodnu izložbu, a prošle godine je Europska unija Varaždinskom bučinom ulju dodjelila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla", rekao je  pročelnik Vincek.

Inače, na 63. izložbu Monde Selection bilo je prijavljeno više od 3.250 proizvoda iz cijeloga svijeta, iz gotovo 100 država, a poizvode je ocjenjivalo više od 80 međunarodnih stručnjaka, prema 20 različitih parametara.

Institut Monde Selection, pojašnjavaju iz Županije, jedan je od najpoznatijih i najrelevantnijih svjetskih instituta za ocjenu kvalitete, a svaki se proizvod ocjenjuje pojedinačno, pri čemu se u obzir uzima ne samo miris i okus, nego i naknadni okus, tekstura, vizualni aspekt, pa i dizajn pakiranja.

Drugo zlato u četiri godine 

Suci su staklenu bocu Varaždinskog bučinog ulja ocijenili kao "atraktivnu“ i "elegantnu“, a ulje kao "sjajno“, jer je "ugodnog okusa prženih sjemenki koje se vrlo lijepo razvija na nepcu“.

"Sva trojica smo u četiri godine osvojili drugo zlato, što je dokaz da imamo kvalitetu s kojom se možemo ponositi", rekao je Branko Vidaček, jedan od zlatnih proizvođaka. 

Kvalitetu imaju, kaže, jer bučino ulje proizvode iz izuzetno dobre sirovine iz koje je nastao proizvod visoko ocijenjen na svjetskim natjecanjima.

"Za nas ovo znači i da imamo sve više kupaca, a upravo zbog njih posebno pazimo na kvalitetu našeg Varaždinskog bučinog ulja, koje je 100 posto čisto, bez ikakvih bez dodataka", dodao je navodeći i da u udruzi Varaždinsko bučino ulje rade upravo na tome da im proizvodi budu "vrh vrhova“ i da se po kvaliteti mogu nositi sa svim proizvođačima iz Europe. Proizvodnja je svake godine sve veća, kupci im se javljaju iz svih krajeva Europe, na što su također jako ponosni. 


Fotoprilog


Tagovi

Varaždinsko bučino ulje Monde Selection Zlatne medalje OPG Kolenko OPG Kurtek OPG Vidaček


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]