Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 14.04.2024. 07:30

Koliko gusto sijati kukuruz i o čemu to ovisi?

Sjetvena norma mora uvažiti očekivani broj biljaka nakon nicanja, a što ovisi o svrsi koju kukuruz ima, sorti i okolišnim uvjetima

Foto: Depositphotos/bondvit
  • 7.852
  • 422
  • 0

Iako ima onih koji su kukuruz već posijali, optimalni rokovi sjetve za ovu žitaricu su od druge dekade travnja pa do kraja mjeseca. No, u pravilu se sije kada se temperatura tla ustali na 10 - 12°C. 

Pritom treba voditi računa o gustoći sjetve koja je vrlo bitan parametar. Sjetvena norma mora uvažiti očekivani broj biljaka nakon nicanja, odnosno gustoću populacije po jedinici površine, a što ovisi o svrsi koju kukuruz ima, sorti i okolišnim uvjetima. 

Koja su opća pravila? 

Opća pravila govore da se manji broj biljaka preporučuje kod kukuruza koji se uzgaja za zrno te kod kasnijih sorti, kao i kod uzgoja na slabijim, laganim tlima koja su sklona suši, navodi Farmer

Gušća sjetva se primjenjuje kada je glavni cilj uzgoja postizanje visokog prinosa zelene i suhe tvari, često za silažu ili bioplin. Za nju se možete odlučiti i kod uzgoja sorti ranijeg dozrijevanja ili kod uzgoja na kvalitetnijm tlima koja će moći podnijeti veći broj biljaka po jedinici površine.

Dakle, preporuke se kreću u širokom rasponu, od 7 do 14 biljaka/m2, odnosno od 70 do 140 tisuća kom/ha. Uz razvoj tehnologije posljednjih godina, varijabilnu gustoću sjetve kukuruza, temeljenu na potencijalu položaja, na pjeskovitim tlima moguće je smanjiti ispod 70 tisuća biljaka po hektaru bez straha od smanjenja prinosa. Primjerice, u SAD-u, u toplim i suhim krajevima bez mogućnosti navodnjavanja usjeva, sjetvena norma iznosi 40-55 tisuća zrna/ha.

Što s gubitkom tijekom klijanja i nicanja?

Zbog mogućih gubitaka tijekom klijanja i nicanja, može se dodati 5 do 10% više sjemena prilikom sjetve, uzimajući u obzir sposobnost klijavosti, kvalitetu sjemenskog materijala i okolišne uvjete. 

Dakle, ako planiramo konačnu gustoću sjetve od 100 tisuća biljaka po hektaru, sijemo 105-110 tisuća zrna/ha, za gustoću od 80 tisuća biljaka/ha sijemo 84-88 tisuća tisuća zrna/ha. Međutim, neki izvori tvrde da u današnje vrijeme visokokvalitetnog sjemena i profesionalnih tehnologija sjetve, povećanje planirane norme nije potrebno.

Opća pravila

Uzgajivači i distributeri obično daju preporučenu gustoću sjetve za određenu sortu kukuruza pa je najbolje savjetovati se s njima, a ovo su opće smjernice: 

Rana sorta

Namjena upotrebe

Zrno-klip mix (CCM)

Silaža

FAO do 200 - rane sorte

10-12 kom/m2

11-13 kom/m2

FAO 200-240 - srednje rane sorte

9-11 kom/m2

10-12 kom/m2

FAO 250-290 - srednje kasne sorte

8-10 kom/m2

9-11 kom/m2

FAO od 290

7-9 kom/m2

8-10 kom/m2

Ovisno o namjeni uzgoja: 

Namjena uzgoja

Broj biljaka po m2

Razmak zrna u redu (cm) uz međuredni razmak od 75 cm

Zrno

7

19,0

7,5

17,6

8

16,7

Zrno/silaža

8,5

15,7

9

14,6

9,5

14,0

Silaža

10

13,0

12

11,1

14

9,5

Kakva su vaša iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Sjetva kukuruza Gustoća sjetve Opća pravila Sjetvena norma Kukuruz Uzgoj kukuruza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?