Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.04.2024. 18:00

Rusija zauzima europsko tržište pšenice - konkurencija bez presedana

EU se bez presedana suočava s konkurencijom ruske pšenice u Africi i na Bliskom istoku, a ogromne isporuke se nastavljaju. Osim toga, prognoza za ruski izvoz je povećana za milijun tona, na rekordne količine

Foto: Depositphotos/wirestock_creators
  • 10.040
  • 556
  • 1

Cijene žitarica ovoga su tjedna stabilne. Smatra se da su dosegle određeno dno, a tome u prilog idu i one na europskom tržištu. Na njega najveći utjecaj ima tečaj eura prema dolaru koji je na najnižoj razini u gotovo 6 mjeseci. Svemu doprinose i relativno stabilne cijene nafte uslijed geopolitičkih napetosti.

Međutim, tvrtka Strategie Grains je krajem prošlog tjedna blago povećala svoju prognozu za ovogodišnji urod pšenice u Europskoj uniji, uglavnom zbog nešto povoljnijih uvjeta u Španjolskoj, prenosi Agrarheute. No, zbog obilnih kiša na sjeverozapadu, najviše u Francuskoj i Njemačkoj, očekuje se nagli pad proizvodnje u usporedbi s prošlom godinom. 

Jačanje Rusije i jeftina ukrajinska pšenica

Budući da je EU jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, slabija žetva bi značila manji izvoz, ali i jačanje Rusije koja bi mogla postati najveći svjetski dobavljač ove ratarske kulture, smatraju analitičari. 

Cijena pšenice na francuskoj burzi

Ovisno o tome kakva žetva bude, odrazit će se i na potražnju za jeftinim ukrajinskim žitaricama

Strategie Grains u svom mjesečnom izvještaju ističe da je glavna briga u Francuskoj konstantna kiša dok Bugarska i Rumunjska imaju deficit oborina. U Španjolskoj su uvjeti uzgoja do sada bili dobri, ali je žetva daleko i potencijal prinosa je još uvijek u opasnosti. 

Prognoza za pšenicu, ječam i kukuruz 

Ova analitička kuća očekuje da će proizvodnja meke pšenice sezone 2024./25. u EU dosegnuti 121,8 milijuna tona, što je više od 121,6 mil. t prognoziranih u ožujku, ali još uvijek više od 3% manje nego prošle godine. 

Za ječam su povećali prognozu za 0,7 milijuna tona na 52,5 mil. t, i sada iznosi 10,5% više od prošlogodišnjeg uroda pogođenog sušom.

Prema njihovim prognozama, ovogodišnja berba kukuruza u EU bi mogla iznositi 63,4 milijuna tona, što je oko milijun tona manje od prognoze u ožujku, ali gotovo 3% više od prošlogodišnje razine. 

Cijena kukuruza na francuskoj burzi:

Vremenske prilike se pomno prate i drugdje, budući i SAD, odnosno država Kansas kao i južna Rusija bilježe manjak oborina. Naime, USDA je prošli tjedan povećala uvjete suše na "neuobičajeno suho" i to s 38% na 50% u Oklahomi te sa 78% na 81% u Kansasu. 

EU masovno gubi izvozna tržišta za pšenicu 

USDA je smanjio procjenu izvoza pšenice EU za sezonu 2023./24. godinu za 2 mil. t, na 34,5 mil. t, jer gubi tržišni udio u Africi i na Bliskom istoku, a kojeg zauzima Rusija. Naime vodeća tržišta za EU pšenicu obično su Sjeverna Afrika, subsaharska Afrika i Bliski istok.

U prvih 7 mjeseci izvoza, isporuke u Sjevernu Afriku su pale za 25 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a na Bliski istok za više od 60 posto.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U izvještaju kažu da se EU bez presedana suočava s konkurencijom ruske pšenice u navedenim regijama, a ogromne isporuke se nastavljaju. Osim toga, prognoza za ruski izvoz je povećan za milijun tona, na rekordnih 52 mil. t. 

Saudijska Arabija i Alžir su samo dva od tradicionalnih izvoznih odredišta EU na kojima je Rusija dobila značajan tržišni udio.


Tagovi

Tržište žitarica Tržišni udio EU gubi Bez presedana Ruske žitarice Jačanje Rusije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?