Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 17.05.2014. 14:00

Srbija obara rekorde u izvozu pšenice i suncokreta

Srbija ostvarila rekordan izvoz pšenice i suncokreta, a ponovno su pridobili i dio tržišta kukuruza izgubljenog u prošlogodišnjoj aferi oko toksina!

Foto: freepik.com
  • 505
  • 49
  • 0

Direktor Udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković izrazio je iznimno zadovoljstvo izvozom pšenice iz Srbije. Od žetve do danas izvezeno je gotovo 1,3 milijuna tona, što je apsolutni rekord svih vremena za naše susjede. Što se tiče suncokreta, i po pitanju te industrijske kulture Srbija je postala rekorder. U proteklih šest mjeseci na inozemna tržišta plasirali su 120 tisuća tona suncokreta.

Godinu dana od kukuruzne afere Srbi se vraćaju na svjetsko tržište kukuruza

Prošla je godina dana od srpske kukuruzne afere sa toksinima koja ih je udaljila sa svjetskog tržišta. Iako su uporni u nastojanju da se vrate i na ta tržišta, nije jednostavno ponovno zadobiti povjerenje. Ipak, u periodu od proteklih šest mjeseci uspjeli su izvesti oko 1,1 milijuna tona kukuruza, a ukoliko nastave tim tempom, do kraja godine taj broj mogao bi se popeti na 1,6 do 2 milijuna tona, navodi za Tanjug gdin. Sanković.

Naši susjedi imaju dovoljno robe za izvoz, ali je upitan povratak na tržište, budući da prodaja ide nešto sporije od očekivanog. Svjetskim tržištem kukuruza dominira desetak velikih multinacionalki. Iako, unatoč toj činjenici, srpski trgovci uspjeli su se probiti i na daleke destinacije, poput Vijetnama i Južne Koreje.

Najveći problem predstavlja im povratak na tržište sjeverne Afrike, budući da su se veliki potrošači s tih tržišta u međuvremenu preorijentirali na kukuruz proizveden u Ukrajini i Rumunjskoj, koji je ujedno nešto jeftiniji od kukuruza proizvodenog u Srbiji.

Foto: freepik.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Žita Srbije Vukosav Saković Kukuruz Pšenica Suncokret Izvoz iz Srbije Svjetsko tržište Žitarice


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje