Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija
  • 29.03.2024. 09:00

Zašto riba na Veliki petak, a ne meso?

Tradicija kršćanskih vjernika nalaže da se petkom posti, posebice na Veliki petak, a onda se na stolu nađe riba.

Foto: Marinko Petković
  • 940
  • 137
  • 1

Na stolovima katoličkih vjernika, posebice danas na Veliki petak, naći će se riba. 

A zašto baš ona, a ne meso? Kako objašnjava portal hkm, kršćani su nekoć jeli meso u raznim slavljeničkim prigodama, a s obzirom da su petak smatrali danom za spomen na Isusovu muku i smrt, slavlje, samim tim i meso nije bilo prigodno. 

Navode i da se meso koje uključuje oznaku za krave, kokoši, ovce i svinje na latinskom označava riječju “carnis”. Međutim, ona ne uključuje ribu budući da se nalaze u vodi, a ne na kopnu, te je stoga ista dozvoljena petkom za ručak.

"Također, nekad je riba bila dostupnija i jeftinija nego meso te nije smatrana posebnom hranom", pojašnjavaju. 

Raste domaći uzgoj kvalitetne ribe, ali za nju nema mjesta u studentskim menzama?!

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2022., u Hrvatskoj je ulov i uzgoj morske ribe te drugih morskih organizama bio veći u odnosu na 2021. za 0,8 posto te za isti postotak manji kada je u pitanju slatkovodna riba. Vrijednost ukupnog ribarstva i akvakulture porasla je te godine za 10,7 posto. 

Trenutno u Hrvatskoj imamo 49 uzgajališta slatkovodne ribe na oko 12.000 hektara površina. Uzgajajamo toplovodne i hladnovodne vrste, a najznačajnije su šaran i kalifornijska pastrva. Ukupna proizvodnja u 2022. godini iznosila je 4.118 tone.

Vrijednost morskog ribarstva 2022. je, pak, iznosila 1,7 milijardi kuna s tim da je prodano 59.522 tona plave te 21.537 tona ostale ribe. No, s druge strane, imamo i sve manje ribara. 

Za dodati je da je riblji obrok najzdraviji i trebao bi biti češće na našim stolovima. Ne samo blagdanskim. 


Tagovi

Riba Veliki petak Tradicija Uzgoj ribe Slatkovodna riba Morska riba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]