Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostarski sajam
  • 16.04.2024. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: Ovo su najvažnije poruke

Na sajmu se predstavljaju kompanije iz 30 zemalja, a tijekom njegovog trajanja bit će održan niz značajnih gospodarskih zbivanja.

Foto: Vedran Stapić
  • 211
  • 45
  • 0

U nazočnosti najviših regionalnih i tamošnjih političkih uzvanika, diplomatskog zbora, gospodarstvenika te brojnih posjetitelja, u Mostaru je danas svečano otvoren 25. po redu Međunarodni sajam gospodarstva, koji će trajati pet dana, od danas (16.) do subote, 20. travnja.

Na sajmu se predstavljaju kompanije iz 30 zemalja, a tijekom njegovog trajanja bit će upriličen niz značajnih gospodarskih zbivanja.

Zemlja partner ovogodišnjeg izdanja je Republika Hrvatska, koju je direktorica sajma Dalfina Bošnjak, ocijenila najpouzdanijim partnerom.

Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma

"Sajam se održava u ozračju otvaranja pregovora BiH s EU. Ovo je jedan od najpoznatijih simbola Mostara i Hercegovine. Republika Hrvatska je od početka sajma u Mostaru i Hercegovini naš najpouzdaniji partner. Mnoge hrvatske tvrtke su ulazak na bh. tržište trasirale upravo kroz ovu izložbu", kazala je Bošnjak.

Mostar kao predvodnik puta BiH u EU

Kada čovjek pomisli da ne može bolje, organizacija nas iznenadi, rekao je na početku svog govora mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, koji se također osvrnuo na evropski put BiH i to citirajući Theodora Roosevelta: "Vjeruj da možeš i već si na pola puta." Istaknuo je kako je Mostar danas u brojnim segmentima primjer i predvodnik pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini.

"Mi želimo biti predvodnici BiH na europskom putu, biti otvoreni grad i promovirati ga i pozicionirati kao mjesto u koje se isplati investirati", poručio je Kordić.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, navela je kako je Mostarski sajam postao brend i snažni pokretač, kako ekonomskog razvoja grada na Neretvi, tako cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije.

"Jačanje naše suradnje sa zemljama regije je od iznimne važnosti za međusobne odnose", rekla je Krišto, te naglasila kako su u proteklom periodu, zahvaljujući politici dijaloga i konsenzusa, napravljeni značajni iskoraci koji su rezultirali otvaranjem pregovora s EU.

Sajam kao tradicionalno mjesto političkih susreta

"Neka i ovaj sajam bude inspiracija i poticaj za sve nas da u svijetu koji se neprestano mijenja ostanemo otvoreni za nove ideje koje nam se pružaju, iskoristimo prilike i nastavimo zajedno raditi na stvaranju sinergije koja će nas sve voditi ka prosperitetnoj budućnosti", zaključila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Trgovinska razmjena 4 milijarde eura

Prije nego je sajam proglasio službeno otvorenim, premijer Hrvatske Andrej Plenković naveo je kako su danas u Mostaru prisutne brojne hrvatske kompanije, što je dokaz bliske povezanosti dvije zemlje. Dodao je kako je trgovinska razmjena između BiH i Hrvatske prošle godine bila je nešto manja od 4 milijarde eura.

"BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svaka druga, je takva da praktično nema važnog prometnog pravca, a da nije vezan za naše dvije države i stoga želim da se što prije izdefiniraju preostali dijelovi koridora 5c koji će od Budimpešte, preko Osijeka pa do Ploča, povezati naše dvije zemlje kroz taj europski pravac", poručio je hrvatski premijer te proglasio sajam otvorenim.

Sajam je otvoren do 20. travnja

Na sajmu je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji ga je nazvao tradicionalno dobrim mjestom na kojem lideri regije mogu razgovarati o svim temama te u tom tonu pozvao na više dijaloga i jaču ekonomsku suradnju.

"Nadam se da ćemo imati više iskrenosti jedni prema drugima jer vjerujem da zajednički možemo živjeti i napredovati još brže, jer nismo lošiji od svih drugih koji bi nam, na kraju krajeva, htjeli biti tutori i mentori", poručio je srbijanski predsjednik, uvjeren da možemo puno toga zajednički učiniti u narednom periodu. Pozvao je kompanije iz Srbije da surađuju s partnerima iz oba bh. entiteta kao i s Hrvatskom, kako bi nastavili uvećavati trgovinsku razmjenu.

Inače, danas su u BiH otvorena birališta za hrvatske parlamentarne izbore

Uzvanici su potom obišli izložbene štandove, skupa s brojnim posjetiteljima.

Ukoliko planirate na sajam, imajte na umu da se zavjesa ove manifestacije spušta u subotu, 20. travnja. Ulaznice možete kupiti na samom ulazu u sajamski prostor. Cijena za jednokratne posjete je 5 KM (2,55 eura) po osobi, jednako kao i za automobil. Organizirane grupe ostvaraju popust.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam gospodarstva Mostarski sajam Otvoren sajam Borjana Krišto Andrej Plenković Mario Kordić Aleksandar Vučić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?