Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SALORI
  • 14.04.2024. 08:35
  • Osječko-baranjska, Osijek

SALORI: Treba jasno propisati tko snosi odgovornost za štete od divljači u poljoprivredi

U sklopu sajma lova, ribolova i turizma kojega stignete posjetiti danas u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, održana je panel rasprava na temu šteta od divljači u poljoprivredi.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 237
  • 43
  • 0

U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku otvoren je 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI kojega možete posjetiti još danas, a u sklopu kolega je održana panel rasprava na temu šteta od divljači u poljoprivredi. 

Kako bi ukazali na gorući problem s kojim se susreću poljoprivrednici, lovci i lovoovlaštenici organizirao ju je Hrvatski lovački savez u suorganizaciji s Ministarstvom poljoprivrede, a o problematici su raspravljali Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, prof. dr. sc. Tihomir Florijančić, redoviti profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Maja Firšt, sudski vještak te Adam Balatinac, vlasnik RANČ poljoprivredne proizvodnje.

Novi Zakon o lovstvu

"Zakonski okviri su stari te je potrebno što prije izmijeniti Zakon o lovstvu. Novi treba jasno odrediti obveze institucija, poljoprivrednika i lovoovlaštenika te jasno propisati tko je vlasnik divljači, odnosno kome divljač pripada i tko za nju snosi odgovornost", rekao je Ivica Budor i istaknuo da štete za lovce i lovoovlaštenike postaju neizdržive i višestruko prelaze iznose lovozakupnina što dovodi do ekonomske neodrživosti. 

Kako je priopćeno, državni tajnik Pavić naveo je da su posljednjih šest godina Vlada i resorno ministarstvo uložili više od 30 milijuna eura u razne
oblike prevencije, isplate šteta ili osiguranja. "Novim Zakonom o lovstvu koji je predviđen u što skorije vrijeme riješit će se i nadoknade šteta u poljoprivredi koje će Vlada preuzeti“, rekao je. 

Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije istaknuo je da je potrebno pronaći rješenje za nastale probleme kako bi i dalje radili u suživotu s prirodom, jer je jelenska divljač u Baranji bila i prije nas, a bit će i poslije nas“.

Svi izazovi u lovstvu i poljoprivredi, pa tako i štete od divljači, mogu se uspješno riješiti poštujući zakonske propise odnosno propisane mjera za njihovo sprječavanje, smatra i profesor Florijančić.

Pomoć znanstvenih institucija 

"Za uspješno rješavanje, ali i prevenciju problema, potreban je kontinuirani stručni i znanstveni rad, u čemu značajno mogu pomoći stručne i znanstvene institucije“, istaknuo je prof. Florijančić.

Adam Balatinac, vlasnik RANČ poljoprivredne proizvodnje takđer drži da je u potrazi za ravnotežom između poljoprivrede i očuvanja prirode, ključna suradnja i odgovorno upravljanje s divljači, a sve kako bismo minimizirali štetu na usjevima i nasadima, a istovremeno očuvali našu divlju faunu.

"Kroz zajednički rad i dijeljenje znanja, možemo postići održivu harmoniju između čovjeka i prirode“, kazala je Maja Firšt, sudska vještakinja. 

SALORI je otvoren od 10.00 do 19.00 sati, a izložena je brojna oprema za lov i ribolov, predstavljene su ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca, izložbe lovačkih pasa, fotografija. 


Tagovi

SALORI Sajam lova i ribolova Zakon o lovstvu Panel


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]