Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Villa Danica
  • 27.03.2024. 12:00
  • Osječko-baranjska, Ovčara, Levanjska Varoš

Nedaleko Đakova uz obližnje svetište smjestila se Villa Danica - idealna za obiteljski odmor

Stalna je suradnja s Osječko baranjskom županijom, a ovoga puta urodila je izgradnjom bazena koji je upotpunio ponudu koju nudimo svojim gostima, kaže Jozo Totić.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 6.553
  • 400
  • 0

Na brdu iznad Levanjske Varoši, svega 15-tak kilometara od Đakova, nalazi se seoce Ovčara, a u njemu i Svetište Božjeg milosrđa te voćnjaci, šljivici, orasi, šume. Idila koja je i dio stanovnika toga naselja nagnala na bavljenje turizmom. Jedan od njih je i Jozo Totić.

Ovaj agilni Slavonac uporan je bio u svojoj viziji pružanja usluge smještaja u svom reprezentativnom objektu, Villi Danica. Danas njegovu viziju prati i cijela obitelj. 

Kaže, prošli su na natječaju iz područja ruralni turizam, uložili i vlastita sredstva te pripremili cijelu lokaciju za turizam s četiri zvjezdice, odnosno četiri sunca.

"Kao što vidite to je jedna visoka kategorija smještaja. U ovoj prekrasnoj kući su dvije spavaće sobe i u njoj se smjesti obitelj s pet do sedam osoba. Cijela kuća i reprezentatvno dvorište, predivno pejzažno uređeno, nalazi se na približno četiri hektara. To je u biti jedan lijepo uređen park”, priča ponosno Totić pokazujući nam okolicu, odnosno i dio imanja gdje su livade, orasi, šuma.

Savršeno za odmor obitelji s djecom 

Inače, smještaj gotovo uvijek koriste obitelji za svoj odmor i to najviše iz Njemačke, Engleske, Danske i Nizozemske. Gosti koji stignu u Villu Danica uglavnom se vraćaju svake ili svake druge godine.

Villa Danica nalazi se u malom selu Ovčara kod Levanjske Varoši

Najčešće je to rezultat oglašavanja na internetu.

"Veliku pomoć imamo od Osječko-baranjske županije. Pomogli su već nekoliko puta i prije i poslije i tijekom pandemije bolesti kovid te je u toj suradnji došlo i do izgradnje našeg bazena. On je sada uzimljen, ali radi se o predivnom bazenu u kojem uživaju naši gosti", naglašava Totić koji ističe i da je sve veći broj hodočasnika u obližnjem svetištu. Značajno je da nekih 15 tisuća ljudi godišnje hodočasti u ovo prelijepo uređeno svetište u selu.

Kaže nam i da se inicijativom Županije, a u suradnji s općinom Levanjska Varoš privodi kraju jedan objekt unutar svetišta. Radi se o projektu Općine, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru Programa podrške gospodarske revitalizacije Slavonije, Baranje i Srijema. Višenamjenski društveni dom sadržavat će prostor za okrjepu i druženje, kušaonicu lokalnih proizvoda, sanitarne čvorove s tuševima, garderobu i druge potrebne prostorije.

U njihovoj villi, naglašava, najčešće dolaze obitelji s djecom. Oni nakon doručka koji si sami pripremaju obilaze Đakovo, ergelu, Vukovar i druge lokacije, objeduju u biranim restoranima, a traže dobru hranu i vrhunska vina. Poslijepodne se u pravilu vraćaju i odmaraju na imanju.

"Imamo običaj i mi im pokloniti jedan reprezentativan objed pripremljen na roštilju i krušnoj peći", kazuje. 

Uz bazen i igralište za djecu 

Kao što je vidljivo i na našim fotografijama Jozo i sin Tomislav ponosni su na rijetko viđen roštilj nasred dvorišta koji je u potpunosti pripremljen za spravljanje svih specijaliteta. A i kuhinja u kući je vrhunski opremljena. Na raspolaganju gostima je lijepo uređena okućnica, a osim s bazenom i sunčalištem idealnim za opuštanje, najmlađe članove obitelji razveselit će i dječje igralište s ljuljačkom i toboganom.

Bajkovito zdanje za savršen odmor 

Ovih dana Totić i obitelj završava još jedan projekt. Naime, na krovovima imanja postavljena je solarna energana kapaciteta cirka 80 kW koja bi u kratkom vremenu trebala biti puštena u pogon.

No, pokazujući nam imanje, Jozo Totić ističe jedan dosta veliki problem. Do sela Ovčara još uvijek nije stigla voda. Nema pitke pa su primorani kupovati ju u Đakovu i dovoziti u selo cisternama. 

Glavni magistralni vod je prošao pored ovoga sela, ali nažalost nije izgrađen odvojak prema Ovčari i to je ozbiljan problem čijem se rješenju nadaju. 


Fotoprilog


Tagovi

Levanjska Varoš Jozo Totić Ovčara Svetište Božjeg milosrđa Villa Danica Ruralni turizam


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!