Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 02.04.2024. 13:30

Primarni proizvođači mlijeka: Kako do potpore zbog narušenog proizvodnog potencijala?

Prijedlog Pravilnika o provedbi mjere 1. iz programa državne potpore sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva, u javnom je savjetovanju.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 3.082
  • 190
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje za Prijedlog Pravilnika o provedbi mjere 1. iz programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala.

Kako pojašnjavaju, sektor stočarstva, a posebno primarni proizvođači izloženi su velikim poremećajima na tržištu, jednako kao i prateća prerađivačka industrija. Nakon razdoblja negativnog utjecaja bolesti kvrgave kože, nepovoljni uvjeti proizvodnje nastavili su se provedbom mjera sprječavanja širenja bolesti Covid 19 koji su dodatno naglašeni rastom cijena stočne hrane i energenata, a na što se nastavio posebno veliki tržišni poremećaj stočne hrane i energenata kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu koji i dalje traje.

Posljedice navedenih okolnosti su, ističu, kumulativno značajno utjecale na narušavanje proizvodnog potencijala poljoprivrednih gospodarstava koja se bave primarnom proizvodnjom mlijeka.

Tko je prihvatljiv korisnik?

Pravilnikom se propisuje način provedbe Mjere 1. Potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva. Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga 1. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću koja dostavljaju podatke o proizvodnji mlijeka u skladu s Pravilnikom o obveznoj dostavi podataka u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda i upisana su u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te koja:

  • isporučuju mlijeko u odobreni objekt u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili
  • su upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili
  • su upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla s opisom djelatnosti prerada mlijeka na gospodarstvu i/ili sir i vrhnje i/ili mljekomat i/ili pokretni mljekomat.

Potpora se, naglašavaju, dodjeljuje za pokriće 75 posto troškova nastalih prilikom povećanja standardnog prinosa potencijala za proizvodnju mlijeka na gospodarstvu. U izračunu se koriste koeficijenti standardnog prinosa proizvodnje, koji se preuzimaju iz važećeg kalkulatora ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva (EVPG), a iznose za mliječnu kravu 2.102,24 eura, za rasplodnu kozu 320,98 eura te rasplodnu ovcu 134,62 eura.

Najviši iznos potpore po korisniku

Standardni prinos za potrebe ove Mjere izračunava se iz broja ženskih grla mliječnih i/ili kombiniranih pasmina goveda, ovaca i/ili koza na gospodarstvu koja su se barem jednom telila/janjila/jarila.

Najviši iznos potpore koji se može ostvariti kroz ovu Mjeru je u sektoru proizvodnje kravljeg mlijeka 80.000 eura po korisniku, a u sektoru proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka 20.000 eura po korisniku.

Savjetovanje je otvoreno do 3. travnja 2024., a više informacija o prijedlogu pravilnika o provedbi Mjere 1. pronađite ovdje.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Mjera 1 Potpora stočarstvu Narušen proizvodni potencijal Proizvodnja mlijeka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰