Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovi u Mađarskoj
  • 09.12.2023. 15:00

Božićne jelke u opasnosti zbog klimatskih promjena?

Globalno zagrijavanje je utjecalo na pojavu sve češćih i jačih suša, ali i na pojavu brojnih štetnika. Koliko puta borove moraju tretirati u Mađarskoj?

Foto: Depositphotos/leopicutres
  • 961
  • 82
  • 0

Upitna je proizvodnja božićnih drvaca u malom selu Surd u sjeverozapadnoj Mađarskoj, blizu granice s Hrvatskom, jer klimatske promjene dovode do smanjenja površina pod borovim šumama, piše Reuters

Smanjuju se površine pod crnogoričnim vrstama

Prema podacima Nacionalnog centra za tlo, mađarske borove šume, u kojima rastu uglavnom obični i crni bor, pokrivale su 175.804 hektara 2022. godine, što je manje u odnosu na 185.218 hektara u 2019.

Više od 10 godina ranije, točnije 2008. godine te su šume činile 12 posto svih šumskih površina u ovoj zemlji srednje Europe, a njihov se udio smanjio na 9,37% do 2022.

Globalno zagrijavanje je utjecalo na pojavu sve češćih i jačih suša, ali i na pojavu brojnih štetnika. Veliki problem je s kucima koji se ubušuju u tkivo drveta borova od kojih neki nisu autohtoni u toj zemlji, a pogoduje im povećanje temperature. Njihovo prenamnožavanje dovodi u opasnost brojne šume, ali i proizvodnju božićnih drvaca.

Promjena klime dovodi u pitanje proizvodnju

Na plantažama proizvođača iz Surda je skoro dva milijuna stabala, a sada su dovedeni u situaciju da tijekom godine moraju čak tri puta provoditi tretmane zaštite. 

"Nažalost, smreka je pogođena najezdom, a i druge vrste borova moraju se prskati", rekao je Janos Kanasz, načelnik sela, koji borove uzgaja oko 50 godina.

Naveo je da bi ove godine trebali podići cijene za oko 20 posto zbog troškova insekticida, ali to nije moguće jer su Mađari pogođeni dvoznamenkastom inflacijom i neće moći izdvojiti više novca za svoju jelku. 

Božićno drvce: Koje se duže drži, a koje najviše miriše?

Laszlo Galhidy iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF) u Mađarskoj, je objasnio da tamošnja kontinentalna klima nije najpovoljnija za ovu vrstu drveća na koje dodatni utjecaj imaju klimatske promjene, odnosno dugi sušni periodi i topla ljeta. "Rezultat toga je da su različiti insekti mogli lakše i ozbiljnije napasti ova stabla."

Na lokalitetima gdje su crnogorične šume morale biti posječene, zamijenjene su autohtonim listopadnim šumama.


Tagovi

Mađarska Proizvodnja božićnog drvca Klimatske promjene Borove šume Ugroženi borovi Božićna drvca Smreka Štetnici borova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?