Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 24.01.2024. 12:00

Dragan Mladenović od "šumskog mesa" pravi torte, lepinje, lazanje, pite...

Pored svog omiljenog specijaliteta - baklave sa šumskim piletom, Dragan Mladenović ima čitav arsenal recepata jela od "šumskog mesa".

Foto: arhiva D. Mladenović
  • 642
  • 30
  • 0

Gljive nisu samo za omlet s jajima, od njih se mogu napraviti torte, kolači, burgeri, kobasice, lepinje, pite i drugi kulinarski specijaliteti, poručuje Dragan Mladenović, gljivar i kuhar iz Niša, poznat ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj gdje živi posljednjih 13 godina.

Mladenović se u Nišu bavio sindikalnim radom, a potom se sa suprugom Draganom preselio u Zagreb i tamo su zajedno otvorili svoju školu za neurolingvističko programiranje. No, nakon preseljenja u selo Ogulinec kod Velike Gorice otkrio je čudesni svijet gljiva, učlanio se u gljivarsko društvo, naučio kako ih brati, razlikovati otrovne od neotrovnih, a potom ih je počeo i pripremati i to na najrazličitije moguće načine.

"Koga god sam pitao kako ih pripremaju, rekli su mi: 'Pa kako, na tavi, s jajima'. Nisam bio zadovoljan time jer sam zaista veliki gurman, a volim i pripremati hranu. Krenuo sam istraživati, isprobavati različite recepte, a onda i eksperimentirati i doči do nekih svojih recepata", kazao je za Agroklub.

Originalni recepti za zdrave specijalitete

Na nagovor prijateljice svoje originalne recepte za pripremu zdravih kulinarskih specijaliteta, od kojih su većina s gljivama, počeo je objavljivati na internetu, na svom blogu "Neodoljiva lakoća pripreme". Blog je nekomercijalan, njime se bavi kao svojim hobijem i svi zainteresirani mogu preuzimati recepte i okušati se u njihovoj pripremi.

Ističe da mu je jedan od omiljenijih specijaliteta baklava sa šumskim piletom, gljivom koju nazivaju još i šumskim kruhom. 

Baklava sa šumskim piletom

"Za pripremu je potrebno pakoranje tankih kora, 300 grama prokuhanih i samljevenih gljiva, 200 grama mljevenih oraha i 60 grama tamne čokolade za kuhanje. Kore se premazuju maslacem i poprskaju mineralnom vodom, a potom im se stavlja nadjev napravljen od gljiva, oraha i čokolade. Nakon pečenja, baklava se prelije šerbetom napravljenim od jedne litre vode i 800 grama šećera", opisao je.

Vege burgeri

Za svoju obitelj i prijatelje naš sugovornik rado priprema i vege burgere s lećom i gljivama. Za njihovu pripremu potrebno je 300 grama crvene leće, 200 grama ježevki, jedna žličica chia sjemenki, jedna šaka peršina, jedna glavica crveog luka, jedan češanj češnjaka i 100 grama zobenih pahuljica.

Ne morate jesti sintetičko meso, ima prirodna alternativa

Priprema počinje time što se crvena leća kuha desetak minuta i to tako što se na jednu šalicu leće ulije šalica i pol vode.

Ukusna juha od gljiva

"Sitno isjeckani i isprženi luk se u blenderu izmrvi sa zobenim pahuljicama. Nasjeckana ježevka se dobro izdinsta, doda joj se sitno sjeckan češnjak i začini. U blender se zobenim pahuljicama i luku doda polovica skuhane i dobro procijeđene leće. Izmiksati, ali tako da se sve ne usitni, već ostanu i krupniji komadi. Ta smjesa se pomiješa s preostalom lećom, peršinom i chia sjemenkama", navodi naš sugovornik.

Burgeri se nakon oblikovanja peku u rerni na 220 stupnjeva, s tim što su prethodno bili u zamrzivaču 20 minuta.

Slatka, tinkture, čajevi... 

Mladenović ističe da su u njegovoj kuhinji, otkad je upoznao i zavolio gljive, uvijek mogu naći razna "slatka" skuhana od crnih truba, lisičarki i šumskog pileta.

"Slatka od gljiva kuhaju se po istim receptima kao tradicionalna, poput onog od dunja. I zaista su fantastična. Od lisičarki ima blagi ukus marelice dok je slatko od crnih truba blago gumenasto", istaknuo je. 

Specijaliteti od crnih truba

Prema njegovim riječima, od gljiva se mogu praviti i tinkture i čajevi koji dobro utječu na zdravlje ljudi.

"Čajevi od gubove breze, hrastove sjajnice, puranova repa odlični su za jačanje imuniteta, a koriste i se u liječenju karcinoma, kao i za ublažavanje posljedica kemoterapije. Najbolje rezultate daju u početnim stadijima raka", istaknuo je Mladenović.

Možemo li se prevariti skupljajući divlje šampinjone?

On je kazao da se i dalje veliki broj ljudi boji gljiva, tako da ih nikada ne jedu. Njegov savjet je da ih se ne  treba bojati, naprotiv, samo treba biti oprezan.


Tagovi

Dragan Mladenović Gljivarsko društvo Neodoljiva lakoća pripreme Baklava sa šumskim piletom Vege burgeri Burgeri od gljiva Slatko od gljiva Čaj od gljiva Šumski kruh


Autorica

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirana ekonomistica, a nesuđena bankarica. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najljepši dio ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izvještavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega