Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 27.02.2024. 16:30

Hrvatskim šumama potvrđena održiva proizvodnja šumske biomase

Dodijeljen im je SURE certifikat kojim se potvrđuje da šumsku biomasu proizvode u skladu s kriterijima održivosti

Foto: Hrvatske šume
  • 493
  • 133
  • 0

Hrvatskim šumama d.o.o. dodijeljen je SURE certifikat kojim se potvrđuje da šumsku biomasu proizvode u skladu s kriterijima održivosti. Svečanom uručenju, uz Upravu Hrvatskih šuma i certifikacijske kuće TÜV Nord, nazočio je i veleposlanik SR Njemačke, Christian Hellbach.

"Održivost je bilo potrebno dokazati kroz cijeli lanac proizvodnje i korištenja biomase, od mjesta proizvodnje do mjesta isporuke energije krajnjem korisniku", izjavio je predsjednik Uprave Nediljko Dujić. 

Dodao je da, budući da biomasa koju proizvode predstavlja najveći dio proizveden u Hrvatskoj, iznimno je bitno da nema ekološki otisak jednak energentima iz fosilnih goriva, što se posredno odražava i na cjelokupno gospodarstvo naše zemlje. 

Uspješan postupak audita i certificiranja

Poručili su i da im je zadovoljstvo ishođenjem certifikata SURE izrazila i nadležna ministrica Marija Vučković, istaknuvši da će "nakon 21. svibnja 2025. godine, kada je krajnji rok za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s Direktivom EU, sva kogeneracijska postrojenja veća od 7,5 MW toplinske snage morati koristiti biomasu proizvedenu u skladu s kriterijima održivosti te će važnost certifikata iz godine u godinu biti sve veća."

Ističu i da je cjelokupni postupak audita i certificiranja prošao bez propisivanja ijedne korektivne radnje, što dokazuje kako su svi zadani kriteriji već implementirani u redoviti način poslovanja i proizvodnje u ovoj tvrtki.

Inače, Direktivom (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2018. o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora i Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2018/2066 оd 19. prosinca 2018. o praćenju i izvješćivanju o emisijama stakleničkih plinova, utvrđeni su kriteriji održivosti za goriva iz biomase. Ukoliko ne posjeduje certifikat kojim se dokazuje održivost njezine proizvodnje, biomasa koja se od 1. siječnja 2023. godine koristi za proizvodnju energije u postrojenjima većim od 20 MW toplinske snage ili postrojenjima poslovnih subjekata uključenih u sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova tretira se kao fosilno gorivo.


Tagovi

Hrvatske šume SURE certifikat Šumska biomasa TÜV Nord Christian Hellbach Obnovljivi izvori energije Gorivo iz biomase Nediljko Dujić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad naletim na ovakve objave, prvo na što pomislim je - Maja !! :)