Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 08.02.2024. 09:00

Naknade za šumu i šumsko zemljište u javnom savjetovanju

U Pravilnik je, između ostalog, dodano da se zakupnina u svrhu pašarenja prilikom utvrđenja ili promjene prihvatljive površine pašnjaka može izmijeniti po zahtjevu zakupnika ili zakupodavca.

Foto: Depositphotos/Tiko0305
  • 627
  • 35
  • 0

Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o utvrđivanju naknada za šumu i šumsko zemljište pušten je u javno savjetovanje. 

Naknada za šumsko zemljište koje se izdvaja iz šumskogospodarskog područja Republike Hrvatske obračunava se u iznosu od 1.327,23 eura po hektaru. 

Kako stoji u Pravilniku, početna cijena obračunava se godišnje, umnoškom površine šumskog zemljišta koje se daje u zakup s jediničnom cijenom po jedinici površine koja iznosi:

  • 26,50 EUR/ha u svrhu pašarenja
  • 0,80 EUR/m2 u svrhu odmora, rekreacije i sporta
  • 1,30 EUR/m2 u svrhu postavljanja pomičnih naprava
  • 7,90 EUR/mu svrhu postavljanja montažno-demontažnih tendi te privremenih kioska i drugih građevina gotove konstrukcije, građevinske (bruto) površine do 15 m2
  • 26,50 EUR/m2 u svrhu postavljanja štandova
  • 26,50 EUR/ha u svrhu osnivanja i uzgajanja drvenastih kultura kratkih ophodnji
  • 106,10 EUR/mu svrhu reklamnih panoa

Dodaje se i novi članak koji glasi: Zakupnina u svrhu pašarenja, prilikom utvrđenja ili promjene prihvatljive površine pašnjaka, može se izmijeniti po zahtjevu zakupnika ili zakupodavca. Zakupnina iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se kao umnožak ugovorene cijene i prihvatljive površine pašnjaka.

Prihvatljivu površinu pašnjaka utvrđuje tijelo nadležno za evidenciju uporabe poljoprivrednog zemljišta prema posebnom propisu iz područja poljoprivrede kojim je regulirana evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta, a ona je podložna promjenama.

Detalje možete naći ovdje

"Zakupnik koji je u zakupu šumskog zemljišta na temelju važećeg ugovora o zakupu šumskog zemljišta u svrhu pašarenja kojemu je cijena zakupa obračunata sukladno odredbama Pravilnika o utvrđivanju naknada za šumu i šumsko zemljište ("Narodne novine", broj 12/20. i 121/20.) može u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika podnijeti zahtjev javnom šumoposjedniku za obračun cijene zakupa sukladno odredbama ovog Pravilnika", stavak je koji je dodan članku 17. 


Tagovi

Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Naknade Šumsko zemljište Pašarenje Prijedlog pravilnika


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎