Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 08.04.2024. 16:00

Nediljko Dujić: Šuma samo po sebi i jest turistička atrakcija

U vremenu kada se živi užurbanim načinom života, stvaranje inovativnih turističkih doživljaja koji ističu ljepotu i raznovrsnost hrvatskih šuma naš je cilj, rekao je Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma ususret 6. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu.

Foto: Hrvatske šume d.o.o.
  • 1.645
  • 105
  • 0

"Šuma samo po sebi i jest turistička atrakcija. U vremenu kada se živi užurbanim načinom života, stvaranje inovativnih turističkih doživljaja koji ističu njezinu ljepotu i raznovrsnost naš je cilj", rekao je Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o uoči 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji će se održati u Splitu od 10. do 13. travnja, a čiji su zlatni sponzor

S obzirom da je slogan nadolazećeg Kongresa "Održiv, digitalan, uključiv", iz Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo“, drže da je primjer tome upravo djelokrug rada Hrvatskih šuma. A on je doista širok. 

"Kako u posljednje vrijeme u javnosti sve više raste svijest o šumama kao važnom savezniku u borbi protiv klimatskih promjena, ali i kao nezaobilaznom čimbeniku u očuvanju vlastita zdravlja kroz njihove općekorisne funkcije, ulažemo i u druge segmente kao primjerice turizam, hortikulturu, rasadničarstvo, uzgoj maslina i smokava, objekte ugostiteljskog tipa, šumsko - poučne staze edukativnog i rekreativnog karaktera, šumarske muzeje u kojima se prikazuje šumarstvo kroz povijest i drugo", istaknuo je Dujić.

Primarni zadatak je očuvati šume

Naveo je i da se benefitima šuma u području turizma smatra promocija održivog turizma, očuvanje prirodnih resursa, stvaranje radnih mjesta u ruralnim područjima te poticanje ekonomske aktivnosti kroz raznolike turističke ponude. 

Tako u suradnji s drugim institucijama provode aktivnosti koje obuhvaćaju praćenje stanja šumskih ekosustava kako bi se osiguralo da ostanu zdrave i vitalne za buduće generacije. Sve ove mjere usmjerene su prema ideji da šume nisu samo resursi za sadašnje generacije, već da su tek posuđene od naših predaka, a naša je odgovornost njihovo očuvanje i predati ih zdravima generacijama koje dolaze, naglašava.

cd
Obogaćivanje ponude u srcu prirode

Otkrio je i da najpopularniji dijelovi turističke infrastrukture Hrvatskih šuma uključuju raznovrsne sadržaje koji privlače posjetitelje svih dobnih skupina. U ponudi su ugostiteljski objekti s mogućnošću noćenja te raznovrsnom gastronomskom ponudom s naglaskom na lovačke specijalitete ili one od šumskih plodova, okruženi izuzetnom prirodnom ljepotom šuma, potoka i jezera.

Ujedno, samostalno ili u suradnji s partnerima izradili su oko 40 šumsko – poučnih staza koje omogućuju aktivno istraživanje šuma u sklopu kojih su i dječja igrališta od drveta koja pružaju obiteljsku zabavu. Dio ponude svakako su i lovački domovi koji podržavaju lovni turizam.

Šumarski muzeji

"Također, u našoj turističkoj ponudi imamo dva šumarska muzeja – u Bošnjacima i u Krasnu. Oba privlače veliki broj posjetitelja, a izložbeni prostori obogaćeni su povijesnim i tradicionalnim predmetima, fotografijama i zapisima vezanim za šumarstvo nekad i danas, s konstantnim unaprjeđenjem ponude u skladu s tehničkim inovacijama", naglašava predsjednik Uprave dodajući da su ništa manje interesantni i njihovi rasadnici s velikom ponudom hortikulturnog drveća, grmlja i cvijeća, prigodni za uređenje okućnica i vrtova, ali i hotelskih i apartmanskih naselja. 

Također, njihovi maslinici, "Frančeskija“ u Istri i "Vlake“ iznad Skradina, u kojima se proizvodi vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, već prepoznato na tržištu. "Svi ovi elementi pridonose privlačnosti šuma kao turističke destinacije te potiču ruralni razvoj turizma“, ističe Dujić. 

Objavljen bogat program 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

Uz sve navedeno, tu su i brojne edukacije te edukativne kampanje i programi, partnerstva s lokalnim zajednicama, organizacijama civilnog društva, turističkim operaterima kako bi se zajednički razvijale ponude i promovirala odgovorna posjeta šumama, poručio je Dujić dodajući kako je primarni zadatak potrajno gospodarenje najvrjednijim prirodnim resursom - šumama, jer se jedino tako mogu ostvariti nabrojani ciljevi.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatske šume Nediljko Dujić 6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu Zaštita šuma Šumarski muzej Praćenje stanja šuma


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Klub članova Selo

Kaptol 29, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2337 741, e-mail: info@klubselo.hr web: https://www.klubselo.hr