Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogrjev
  • 05.01.2024. 09:00

Što je drvo čvršće, kaloričnije je te duže gori, evo koja odabrati za ogrjev

Najbolje je koristiti dobro prosušena drva visoke kalorijske vrijednosti i s velikom čvrstoćom.

Foto: Depositphotos/trofalena
  • 53.542
  • 2.772
  • 0

Veliki broj kućanstava. posebno onih koji žive u obiteljskim kućama se grije na drva ili pelet. U vremenu kada je ogrjev jedna od značajnijih stavki, jako je bitno donijeti kvalitetnu odluku o tome koju vrstu drveta ili peleta kupiti za potrebe grijanja prostorija.

Prije svega treba znati da se kvaliteta ogrjevnog drveta cijeni po njegovoj kalorijskoj vrijednosti. To je količina energije po jedinici mase drveta ili količina oslobođene energije tijekom potpunog sagorijevanja drveta i izražava se u MJ/kg ili KW/h. Ona opet ovisi o vlažnosti drveta, njegovoj čvrstoći i udjelu kore. Drva je potrebno osušiti na način da imaju maksimalno 20 posto vlažnosti. Optimalan proces sušenja traje pet do šest mjeseci prije sezone grijanja. Samo dobro prosušena drva imaju dobru kalorijsku vrijednost.

Čvrstoća drveta

Kada je čvrstoća u pitanju, princip je jednostavan što je drvo čvršće (a to se opet mjeri u kg/m3) ono je kaloričnije i duže gori. Na primjer, jedan metar kubični bukve ima za oko 30 posto veću ogrjevnu vrijednost od jednog kubnog metra većine četinjača. Jednostavnije rečeno kubni metar bukovog drveta je teži od kubnog metra borovog drveta.

Gustoća pojedinih vrsta tvrdog drveta:

Vrsta drveta

Srednja gustoća, kg/m3

Grab

750

Bukva

690

Hrast

650

Jasen

650

Breza

610

Smreka

430

Paulovnija

290

Meke vrste drveta kao što su bor, jela, smreka i čempres sadrže određeni postotak smole te su niže kalorijske vrijednosti. Mogu se koristiti za potpalu dok se za dugotrajnije grijanje ne preporučuju jer proizvode velike količine dima, prljaju dimnjak i vrlo brzo izgore.

Zašto sušiti drvo za ogrjev?

Tvrde vrste drveta kao što su bukva, hrast, grab i bagrem su zbog svoje kalorijske vrijednosti najpogodnije vrste za ogrjev, dugo drže vatru, daju dobru toplinu i proizvode manje dima.

Ogrjevna vrijednost drveta:

Vrsta drveta

Ogrjevna vrijednost po 1m3 složenog drveta (kWh)

Bukva

2.100

Grab

2.100

Hrast

2.100

Jasen

2.100

Breza

1.900

Bor

1.500

Omorika

1.500

Jela

1.400

Također, sve naprijed navedeno se odnosi i na pelet, to jest ukoliko je pelet većinski sastavljen i izrađen od neke vrste tvrdog drveta - on je kaloričniji i bolji za upotrebu.

Dakle, za potrebe ogrjeva najbolje je koristiti dobro prosušena drva visoke kalorijske vrijednosti i s velikom čvrstoćom. Na našem podneblju to su hrast i bukva, ali odmah iza njih su grab i bagrem. Također, za ogrjev s nešto manjom isplativošću mogu se koristiti breza, jela, neke voćne vrste ( šljiva, jabuka...).


Tagovi

Pelet Drvo za loženje Hrast Bukva Ogrjev Vrste ogrjeva Drvo za ogrjev


Autor

Semin Hamzić

Više [+]

Dipl. ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u financijskom sektoru, zaljubljenik u voćarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad naletim na ovakve objave, prvo na što pomislim je - Maja !! :)