Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenarstvo
  • 22.12.2023. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Zalužje, Vinkovci

Urod žira igrat će ključnu ulogu u sanaciji spačvanskog bazena

Krš i lom preslabe su riječi za opisati razmjer vjetroloma koji je iza sebe ostavila srpanjska oluja u spačvanskom bazenu. Sanacija će biti teška i dugotrajna, a ovisit će prvenstveno o dostupnosti dovoljnih količina žira. Ovogodišnji je već posijan u rasadniku Zalužje.

Foto: Goran Vincenc
  • 865
  • 84
  • 0

Slab je urod žira posljednjih 10 godina. Ovisno o količini padalina i tome kakva je bila zima kao i o napadu hrastove mrežaste stjenice, u posljednjoj dekadi bilježimo poprilično slabe urode naših glavnih vrsta lužnjaka i kitnjaka. I taman kada smo pomislili kako bi ova godina mogla konačno dati dobar urod, kojim će se naploditi površine na kojima je napravljen pripremni sijek, dogodila se katastrofalna oluja koja je potrebe za njim povećala za nekoliko puta.

Naime, od stradale površine koja prema procjenama iznosi nevjerojatnih 62.400 ha, čak 3.000 ha je u toliko lošem stanju da prirodna obnova neće biti uopće moguća, već će se prvo morati napraviti sanacija, a tek potom podizanje novih mladih sastojina, većim dijelom vjerojatno sadnicama, koje se tek trebaju proizvesti jer nitko nije očekivao štetu ovolikih razmjera. Stoga je dio namijenjen prirodnoj obnovi završio u rasadniku Zalužje, gdje će se proizvoditi sadnice za obnovu teško stradalih sastojina.

Rasadnik Zalužje igra ključnu ulogu u rješavanju nastalog problema

"Sanacija na površini od 3.000 ha vjerojatno će se obavljati sadnjom sadnica iz rasadnika, a manjim dijelom unosom žira. Plan je u rasadniku zasijati 6 ha ili točnije, 32.000 kilograma hrasta lužnjaka, što na površine u Zalužju, što u kontejnere koji se pune u Koprivnici, još dodatnih 1000 kilograma. Do sada je u Zalužju posijano 17.000 kg. Planirana količina sadnica će ovisiti o mnogo faktora, ali s njima planiramo sanirati u prve dvije godine oko 500 ha", govori nam Davor Vukovac, stručni suradnik za uzgajanje šuma u UŠP Vinkovci.

Na Vinkovačkom području uobičajena je sadnja sadnicama 2+0, ali mogu se saditi i one 1+0 i 3+0. U proljeće 2024. planira se sadnja 2+0, koje su već proizvedene u rasadniku, a u jesen se planira sadnja s novim sadnicama 1+0 na prvim saniranim i uređenim površinama. 

Sadnja u rasadniku Zalužje

Treba također naglasiti kako se žir na području osam od dvanaest šumarija UŠP Vinkovci nije niti sakupljao, što zbog izostanka uroda, što zbog posljedica velikog nevremena, koje su na tom području bile stravične i svaki odlazak u šumu bi predstavljao opasnost za građane.

No sakupljao se na ostalim šumarijama spačvanskog bazena pogotovo na području strošinačke, gunjanske i lipovačke šumarije. Ukupno je sakupljeno gotovo 10 vagona dok je priželjkivana količina za vinkovačko područje bila 15 vagona. Sav onaj namijenjen rasadničkoj proizvodnji prolazi postupak termoobrade u pogonu šumarije Županja gdje se nalazi i hladnjača, a mi smo posjetili pogon posljednjeg dana kada su zadnji žirovi odlazili na teren.

Srpanjska oluja poremetila dinamiku radova

Tretira ih se kako bi se poboljšala klijavost a dobivaju i prepoznatljivi plavi pigment koji služi kako bi se nakon unosa žira u sastojinu razlikovao uneseni od onog koji je otpao s materinskih stabala. Time se izbjegava da bude dva puta sakupljen i prodan, a i da se može pratiti klijavost unesenog i otpalog.

Sanacija spačvanskog bazena stradalog u olujnom nevremenu - štete su enormne

Kako je srpanjska oluja poremetila dinamiku radova u šumi, od izuzetne važnosti je da se on unese na pomladne površine koje su već pripremljene i u kojima je napravljen pripremni sijek. Ti poslovi ne mogu čekati bolja vremena jer svako odgađanje će poskupiti proces obnove. Stoga smo posjetili šumariju Gunja gdje je u tijeku obnova sastojina u kojima je ranije napravljena priprema za naplodnju.

U ovim sastojinama napravljena je doznaka, sječa, izrada i izvoz svog ležećeg drvnog materijala, a površine na kojima postoji drvenasta vegetacija grmova koji bi mogla smetati obnovi tretirana je herbicidom. Količina unošenja žira u sastojinu ovisi o urodu matične sastojine. Najprikladnije u zadnjim godinama je bilo oko 800 kilograma po hektaru da bude jedne i druge količine (urod plus unos).

Tretiranje žira prije sjetve

U listopadu je krenuo mehanizirani unos žira u navedene sastojine gdje se on strojno razbacuje po površini. Tehnologija je danas napredovala, pa operater na stroju može pratiti točne površine gdje je on bačen čime se štedi dragocjeno sjeme jer je točno poznato na kojoj plohi je bačena određena količina.

Dio svakako treba ostaviti i za sastojine u kojima će se provesti konverzije koje se financiraju putem EU fondova, što također predstavlja posao koji ne može čekati.

No ono što treba naglasiti jest kako je nakon ovako velikih šteta očekivan napad štetnih organizama. Taman kada smo dobili dojam da napad hrastove mrežaste stjenice jenjava, čemu u prilog ide i urod žira ove godine, dogodila se katastrofalna oluja. Ukoliko iduća godina bude sušna, stabla će nastaviti fiziološki slabiti, što pogoduje napadu štetnika. Samim time urod žira bit će neizvjestan. S obzirom na današnje stanje i sve češće udare ekstremnih vremenskih prilika, bojimo se kako će ovakve oluje postati standard.


Fotoprilog


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Sanacija Spačvanska šuma Sadnja žira Oluja Hrastova mrežasta stjenica Hrast lužnjak Hrast kitnjak


Autor

Goran Vincenc

Više [+]

Glavni urednik časopisa "Hrvatske šume".


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs