Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od divljači
  • 20.12.2023. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Zvonko Jagarinec bilježi velike štete od divljači - kako riješiti ovaj problem u Baranji?

Na 1,5 hektar površine nije imao niti jedan suncokret, a za jednu noć divljač mu je uništila i 0,5 hektara repe. Što se moglo čuti na tribini održanoj na ovu temu, saznajte u članku.

Foto: Depositphotos/schlag
  • 2.409
  • 125
  • 2

Dugogodišnji poljoprivredni proizvođač Zvonko Jagarinec iz Općine Popovac ove godine ima velike štete od jelenske divljači. Na 1,5 hektar površine nije imao niti jedan suncokret, a za jednu noć divljač mu je uništila i 0,5 hektara repe pri čemu nije pomogla ni improvizirana ograda.

O ovom velikom problemu raspravljalo na Tribini o ratarskoj proizvodnji u okolnostima šteta od divljači na području Baranje kojoj su nazočili predstavnici poljoprivrednih proizvođača, predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Antun Blažević, predstavnici MUP-a, pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić te zamjenik župana Josip Miletić.

"Razumijem i lovce, međutim potreban je dogovor i pronalazak zajedničkog rješenja. Zahvaljujem se Osječko-baranjskoj županiji koja nas je okupila i prepoznala važnost ovog problema. Mi smo nekad imali 2-3 krda po 10-15 jelenskih jedinki, a danas imamo 50 krda s po 200-300 jedinki", objasnio je Jagarinec.

Potreban je suživot i zajedničko djelovanje

"Moramo biti svjesni da u Baranji imamo 54.000 hektara obradivih površina, od čega je 1.100 u Naturi 2000, 6.500 hektara je u Kopačkom ritu, a 51.000 je šuma. Dakle, potreban je suživot i zajedničko djelovanje, a danas smo ovdje kako bismo čuli koji su se novi problemi pojavili, kako ih riješiti, kako sačuvati proizvodnju i stanovništvo u Baranji, ali i kako sačuvati lovstvo, lovni turizam i prirodni okoliš", rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić.

cs
Antun Blažević, predsjednik Lovačkog saveza OBŽ

Dodao je kako se s jedne strane dogodila migrantska kriza zbog koje je Mađarska zatvorila granicu stavljanjem ograde, potom su se i proizvođači počeli ograđivati, ojačao je turizam te su se proširile vinske ceste i biciklističke staze, čime su se ugrozila prirodna staništa divljači. Međutim, zato smo tu, da zajednički pronađemo rješenje na zadovoljstvo i lovaca i proizvođača.

Lovačka društva žive isključivo od članarina

"Mi slijedimo pravila prema gospodarskoj osnovi koja nam nalaže koliko divljači može boraviti na kojem području i koliko je možemo odstraniti. Naime, nije realno za očekivati da će lovačka društva namiriti štetu nastalu djelovanjem divljači, jer društva žive isključivo od članarina", istaknuo je Antun Blažević, predsjednik Lovačkog saveza OBŽ.

Napomenuo je kako niti jedna osiguravajuća kuća ne želi osigurati lovačko društvo, a ako želi onda su to premije koje se ne mogu isplatiti članarinama. Objasnio je kako su sličan problem imali i s naletom divljači na vozila, ali su tu pronašli rješenje te se nada da će isto uspjeti i u ovoj situaciji.

"Rješenje nikako nije da lovačka društva nadoknađuju štete jer će se u tom slučaju ona ugasiti, a ako do toga dođe postavlja se pitanje tko će održavati biološku raznolikost", zaključio je Blažević.


Fotoprilog


Tagovi

Osječko-baranjska županija Šteta od divljači Lovačko društvo Nadoknada štete od divljači Baranja Tribina o ratarskoj proizvodnji


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!