Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptujska klet
  • 06.04.2024. 10:30
  • Ptuj, Slovenija

Arhivska vina najstarije slovenske vinarije dostižu cijenu i do 54.000 eura

Vinarija je danas prvi put u vlasništvu zaposlenih. Kako smo čuli, ukrajinski vlasnici riješili su je se nakon što su 2018. preuzeli Perutninu Ptuj, a koja je 20 godina bila vlasnik Ptujske kleti.

Foto: N. Zoko/M. Petković
  • 610
  • 65
  • 0

Najstariji slovenski grad Ptuj, ima i najstariji vinski podrum u Sloveniji Ptujsku klet, čije podrumarenje (kletarstvo) vuče korijene još iz 1239. godine. U njezinu se krugu nalazi i drvena vinska preša iz davne 1874. godine te su ponosni vlasnici čak 23 etikete vina, koje su u zadnjih deset godina osvojile 400 medalja.

"Otprije šest godina i prvi put u našoj bogatoj povijesti, Ptujska klet je u 100 postotnom domaćem vlasništvu zaposlenih u vinariji", otkrio nam je odmah na početku susreta direktor marketinga Vinko Mandl, ne krijući da proizvodnja danas doseže dva milijuna litara vina samo od bijelih sorata. Sve to dolazi sa 300 ha vinograda, koliko imaju zajedno sa koperantima.

Čuli smo da su se ukrajinski vlasnici riješili vinarije, nakon što su 2018. godine preuzeli Perutninu Ptuj, a koja je 20 godina bila vlasnik Ptujske kleti.

Goleme drvene bačve od slavonskog hrasta 

Prema njegovim riječima, stari vinski podrum krasi i danas golema drvena bačva iz 1958. godine od slavonskog hrasta. No, vrijeme takvih gorostasa u vinarstvu, koje su mogle primiti gotovo 3.000 litara vina je davno minulo, još početkom prošlog stoljeća, te se danas više koriste barique do 500 litara zapremnine. Mandl je posebno ponosan na arhivska vina, čija arhiva, iza dobro zaključanih vrata u najdaljem dijelu starog podruma ima 8.000 boca od njih ukupno čak 150.000 na više lokacija. Takva, ističe, primjerice ona iz davne 1921. godine dosežu i cijenu od vrtoglavih 54.000 eura, a na aukcijama u SAD-u u humanitarne svrhe i više.

Vinski podrum Ptujske kleti 

Mandl napominje da je već dugo sve važnija kvaliteta vina pa se posebno prate položaji u vinogradu, kao što je ono pod nazivom Haluže, koji je među top tri posto položaja što se tiče sauvignona i koji je urodio i zlatom na Decanteru 2022. godine. Inače, najpoznatija vinska etiketa vinarije je Pullus, koja postoji od 2007. godine, a riječ je o kvalitetnom vinu s 100 postotnim podrijetlom.

Inače, Slovenija, koja ima malo više vinograda od Hrvatske, ima tri vinske regije. Od sorata je najznačajniji laški rizling, a u Štajerskoj, posebno preko Mure je značajna i sorta grašica, koja ima i lokalni naziv rilček, ističe naš domaćin dok hodamo starim vinskim podrumom, koji je sada i muzej vina, odnosno podrumarstva jer ga krasne brojne drvene bačve, koje su domaći bačvari slagali u Prekomurju.

Pisani trag o vinariji u Ptuju postoji iz 1776. godine, a ljudi su nekad u nju dolazili sa mjehovima po vino jer nije bilo staklenih boca. Danas kombinat, kako se lokalno naziva Klet, ima čak pet podruma, otkriva Mandl.

Najpoznatija vinska etiketa vinarije je Pullus

S druge strane, vinarija prati i moderne trendove u vinarstvu pa se tako ističe i bijelo macerirano vino, koja imaju i naziv jantarna ili orange, zbog narančaste boje.

Vinska degustacija ispod Starog grada

U Ptuju svi putevi vode na Stari grad, a male kamene ulice dovest će vas do stepenica, ali i do tajnih tunela, koji se nalaze 30-ak metara ispod zemlje. Ako ćete se pitati postoji li netko tko ima ključ od tunela, Marjan Ostroško iz turističkog ureda uz smiješak će ga izvaditi i otvoriti ulaz. U tunelima nema svjetla, krećete se uz pomoć lampe, a onda u jednom trenutku dolazite na mjesto koje ima stolove za degustaciju vina. Riječ je o 'vinskoj cesti' kako se zove dio tunela s dugim uskim stolom, stolicama i čašama koje vas pozivaju na degustaciju u potpunom mraku.

Ova atrakcija je isto zanimljivi način proširivanja turističke ponude u ovom gradu, koji živi cijele godine. U ovom jedinstvenom doživljaju možete uživati svake subote poslije ručka, a cijena 90-minutne vinske degustacije u mraku, iznosi 22 eura po osobi.

Kurentovo vino, ali i hiža   

Inače, životopisni Ptuj, gdje svi krovovi moraju biti crveni, smjestio se uz rijeku Dravu, čiji je golemi most iskorišten ljeti u eno gastro svrhe. Zima se tradicionalno ispraća Kurentovanjem, karnevalom kroz kojeg se pokazuju običaji slavljenja novog ciklusa koji počinje proljećem, ali i ugošćavaju maskirane skupine cijelog svijeta, pa tako su ove godine tamo bile i baranjske Buše, gondolaši s Kvarnera i maškare iz Cestice kod Varaždina.

Glavni junaci Kurentovanja su Kurenti, maskirani muškarci koji nose odjeću napravljenu od životinjskog krzna te ukrašeni na poseban način. Tradicija se u ovom gradu njeguje desetljećima i danas je Ptuj jedini grad u Sloveniji s ovakvim karnevalom.

Degustacija u potpunom mraku

Kurenti imaju i svoje vino, koje svake godine prati karneval i njemu se pridaje posebno značenje. Tu je i Kurentova hiža, koja je muzej posvećen ovoj tradiciji. Riječ je o interaktivnom muzeju koji priča priču o raznolikosti Kurenta i Korenta, pokladnih običaja sela i grada koji na poseban način donose sreću u vrijeme karnevala, koji iduće godine slavi 65 godina.


Fotoprilog


Tagovi

Ptujska klet Najstartija vinarija Slovenska vinarija Najstariji grad Ptuj


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?