Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizno vinogradarstvo
  • 23.03.2024. 18:00

Kubotini traktori opremljeni senzorima za rano otkrivanje bolesti

U traktore su ugradili senzore koji koriste umjetnu inteligenciju što bi trebalo pomoći vinogradarima u odlukama kod uzgoja vinove loze, optimiziranju prinosa i kvalitete grožđa

Foto: Kubota
  • 527
  • 124
  • 0

Japanski proizvođač traktora Kubota udružio se s francuskim startupom Chouette kako bi predstavio precizna rješenja u vinogradarstvu koje se na globalnoj razini suočava s problemima poput nedostatka radne snage i uvođenjem ekoloških propisa

Rano otkrivanje problema 

Kao rezultat toga, u traktore su ugradili senzore koji koriste umjetnu inteligenciju što bi trebalo pomoći vinogradarima u odlukama kod uzgoja vinove loze, optimiziranju prinosa i kvalitete grožđa, stoji na njihovim stranicama.

Chouette, osnovan 2015. je razvio jedinstvenu umjetnu inteligenciju i algoritme za analizu slika snimljenih bespilotnim letjelicama, senzore na traktorima za otkrivanje bolesti te karte vitalnosti loze. 

Digitalne karte bolesti izrađene u pokusima od 2021. omogućit će poljoprivrednicima ranu intervenciju i provedbu ciljanih radnji, što će, naglašavaju, predstavljati epohalni korak u vinogradarstvu. 

Brža zaštita bilja 

Primjer kako sustav funkcionira je u slučaju da visoke temperature i vlaga tijekom cvatnje mogu dovesti do gljivičnih oboljenja. Senzori ugrađeni u traktore mogu prepoznati bolesti u ranom stadiju na temelju boje lišća te organizirati podatke na takozvanoj karti bolesti. 

Oni se dalje digitalno analiziraju i na temelju njih izrađuje precizna i detaljna strategija za kemijski ili biološki zahvat, čime se značajno skraćuje proces zaštite bilja.

Ovim ulaganjem, ističu, Kubota čini novi korak u ubrzanju digitalne transformacije prema autonomnim tehnologijama u vinogradima. 


Tagovi

Kubota Precizno vinogradarstvo Umjetna inteligencija Bolesti u vinogradarstvu Zaštita vinove loze Otkrivanje bolesti Autonomne tehnologije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Se-kra d.o.o.

Sesvetski Kraljevec, Hrvatska
tel: 01 / 2047 - 888, e-mail: se-kra@se-kra.hr web: http://www.se-kra.hr