Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinum Academicum
  • 17.04.2024. 15:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Studentska vina iz požeške Zlatne doline sada su postala i tržišno vidljivija

Na ukupno 8 ha površine, studenti požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja uzgajaju 12 sorti vinove loze te uz stručnu pomoć profesora i mentora stvaraju vrhunska vina koja su sada na tržištu pod nazivom Vinum Academicum.

Foto: I. Lučić/M. Petković
  • 282
  • 36
  • 0

Akademska vina Zlatne doline, sada pod brendom Vinum Academicum, stvaraju se na požeškom Fakultetu turizma i ruralnog razvoja, a predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac, iako u prvom redu služe studentima da kroz praktični rad u vinogradu, odnosno vinskom podrumu, otkriju vinske tajne.

"Požeška Zlatna dolina jedan je od najznačajnijih vinogradarskih krajeva Hrvatske. Povijest uzgoja vinove loze na ovom prostoru seže još od Rimljana, koji su je i nazvali 'zlatnom' (Vallis Aurea) upravo zbog izvrsne kvalitete vina", kazao je enolog doc.dr.sc. Josip Mesić s Fakulteta, na predstavljanju novoga brenda Vinum Academicum u zagrebačkom Diwine baru.  

Dodao je da je čak i nakon nesretne filoksere, u drugoj polovici 19. stoljeća, ovaj kraj bio među prva tri u Hrvatskoj u kojima je započela obnova nasada po naputku vinogradarskih stručnjaka sa Austrougarskog dvora.

"Danas je sinonim za vinsku izvrsnost, a upravo ovdje započinje i priča o novom vinskom brendu Vinum Academicum", naglasio je.

Monosortna vina imaju i zanimljive etikete  

Prema njegovim riječima, na ukupno 8 ha površine, studenti požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, koji je odnedavno dio osječkog Sveučilišta J.J. Strossmayera, uzgajaju čak 12 internacionalnih sorti vinove loze. Uz najznačajniju i domicilnu graševinu, tu su još sauvignon blanc, pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay, muškat žuti, merlot, pinot crni, zweigelt, cabernet sauvignon i syrah. Uz stručnu pomoć svojih profesora i mentora stvaraju vrhunska, pretežno monosortna vina koja su odnedavno brendirana i plasirana na tržište pod nazivom Vinum Academicum.

"Vina proizvedena na našem Fakultetu već otprije imaju svoje vjerne kupce, no smatramo da snažnijim brendiranjem ovih vina širimo i glas o uspjesima naših studenata, koji nerijetko prelaze granice Hrvatske. Stoga smo odlučili postati tržišno vidljiviji" ističe doc.dr.sc Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje, inicijator (re)dizajna brenda Vinum Academicum. Dizajn etiketa potpisuje renomirani Vanja Cuculić, a kao središnji motiv preuzete su čuvene Rudinske glave, kamene konzole s isklesanim ljudskim licima i cijelim ljudskim figurama koje potječu iz Srednjeg vijeka, a danas se čuvaju u Gradskom muzeju Požega.

Nagrade za sljubljivanje hrane i vina

Na prezentaciji brenda Vinum Academicum predstavljeno je ukupno sedam etiketa, sljubljenih s prigodnim malim zalogajima. Kušali smo redom Sivi pinot sa položaja Kumovo, Chardonnay, Bijeli pinot, Merlot, Cabernet Sauvignon, dva arhivska Syraha iz 2013. i 2011. godine, te izbornu berbu Crnog pinota.

Uz stručnu pomoć profesora i mentora, studenti stvaraju vrhunska vina 

Kako se čulo, svo grožđe za ova sjajna vina uzgojeno je u vlastitim vinogradima, te je prerađeno u fakultetskom podrumu i laboratoriju, koji pohode i strani strudenti, isto kao što i naši putuju u svijet i stječu nova znanja.

Andrlić ističe da je Studij turizma i enogastronomije sve traženiji obrazovni smjer, što ne čudi obzirom na značaj turističkog sektora u ukupnoj ekonomiji zemlje, ali na značaj enogastronomije kao sve važnijeg 'alata' u brendiranju turističkih destinacija. Ako je suditi po vrhunskoj kvaliteti kušanih vina, uopće ne iznenađuje činjenica da su upravo studenti ovog Studija osvojili brojne nagrade na razini EU u području sljubljivanja hrane i vina, te da aktivno sudjeluju u Erasmus programima.

S druge strane, ova vina predstavljaju apsolutnu vrijednost za novac. Tržišne cijene ovih, zaista izvanrednih butelja, kreću se između 5 i 9 EUR što ih čini pristupačnima na tržištu. Uopće ne sumnjamo da je pred brendom Vinum Academicum sjajna budućnost, kako akademska, tako i enogastronomska, zaključuju naši domaćini.  


Fotoprilog


Tagovi

Vinum Academicum Studentska vina Novi vinski brend Fakultet turizma i ruralnog razvoja Josip Mesić Berislav Andrlić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]