Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za maslinarstvo
  • 09.04.2024. 13:40

HPK: Maslinari od države traže daljnje porezno i administrativno rasterećenje

Prerada je sada skuplja 20 posto i na ovaj je način teško biti konkurentan. Zato tražimo da se razmotri mogućnosti izmjene poreza od strane Ministarstva financija, rečeno je između ostalog na sastanku Odbora za maslinarstvo i uljarstvo HPK s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 224
  • 21
  • 0

Odbor za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore smatra kako bez stimuliranja otkupa domaćeg i davanja poticaja isključivo za maslinovo ulje predano na otkup, nema jačanja ove proizvodnje i usmjeravanja prodaje u legalne tokove.

Rečeno je to na sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede održanom 8. travnja na kojem se razgovaralo o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, katastru maslinika, smanjenju poreza na preradu te načinu kako bi se potaknulo moguće udruživanje maslinara u proizvođačke organizacije.

"Smatramo kako je potrebno riješiti spornu odredbu o registraciji dopunske djelatnosti za prodaju maslinovog ulja u IAKS mjerama", izjavio je predsjednik Odbora Damir Buntić te dodao da je u ovom sektoru maslinovo ulje primarni proizvod koji je ocjeđevina ploda masline dobivena isključivo mehaničkim putem, bez dodavanja bilo čega i treba analizirati razloge za uvođenje te odredbe te je ukloniti iz Pravilnika o dopuni radi sprječavanja širenja crnog tržišta. Dodao je i kako je njihov stav da se plod ne može prodati kao što je to u slučaju jabuka, salate ili bilo kojega primarnog proizvoda u drugim sektorima poljoprivrede.

"Uljare neće raditi ove poslove jer to zahtijeva dodatni trošak"

Naglasili su kako je Ministarstvo poljoprivrede najavilo da će novi prijedlog biti dostavljen Odboru za maslinarstvo idući tjedan. Razgovaralo se i o problemima oko vođenja katastra maslinika. Naime, u priopćenju pojašnjavaju kako bi proizvođači/maslinari trebali voditi evidenciju o količini proizvedenog i prodanog maslinovog ulja.

Proizvođači su, kažu, od Ministarstva zatražili da ih upoznaju s rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu APPRRR-a kao i kakvi su podaci dobiveni o proizvodnji maslina i maslinovoga ulja u RH za 2023. godinu.

"Zatražili smo da se promijeni sustav prikupljanja podataka radi bolje organizacije sektora", istaknuo je Buntić te dodao da, ukoliko će uljare slati sve podatke o prerađenim količinama maslina i dobivenom ulju, potrebno je da se istima u 100-postotnom iznosu podmire troškovi radne snage koja će to raditi ili da Ministarstvo zaposli osobe koje će u narednom razdoblju, od najmanje tri godine iste radnje provoditi. "Ponovili smo naš stav, kako uljare neće raditi ove poslove jer to zahtijeva dodatni trošak."

U Italiji porez četiri posto, kod nas 25

Nadalje, spominjući dobivanje poticaja za prodano ulje, rekli su kako su na prethodnim sastancima proizvođači istaknuli da uljare nisu ovlaštene davati potvrde o kvaliteti i razvrstavanju maslinovog ulja jer se na taj način krše zakoni, budući da ovakve potvrde mogu davati jedino ovlašteni laboratoriji

"Uz ovakve potvrde se obavezno treba dostaviti i fiskalni ili transakcijski račun/račune o količini prerađenih maslina te, kao i do sada, račun o prodanim količinama. Smatramo kako je potrebno pojednostavljenje i smanjenjem administrativnog tereta vezanog uz popunjavanje potvrda", istaknuli su između ostalog na sastanku.

Zatraženo je i porezno rasterećenje, odnosno predloženo je da se smanji porez na preradu maslina. U Italiji on iznosi, ističu, četiri posto, u Grčkoj je devet do 13, u Španjolskoj 12, a u Hrvatskoj 25 posto te, prema njihovim riječima, prevelik i nelojalan prema proizvođačima.

Traži se ponovni sastanak

"Prerada je sada skuplja 20 posto i na ovaj je način teško biti konkurentan. Zato tražimo da se razmotri mogućnosti izmjene poreza od strane Ministarstva financija", rekli su dodajući da je potrebno da resorno ministarstvo ažurira podatke vezano za poreze drugih zemalja, pripremi podloge te procjene financijskih pokazatelje, a da se potom organizira i sastanak s Ministarstvom financija u roku od 45 dana.

Istaknuli su kako Proizvođačke organizacije u ovom sektoru nisu zaživjele. Maslinari su, opisuju, u više navrata upozoravali na to da su postavljeni kriteriji za njihovo osnivanje nedostižni te da ih treba svesti na realne razine.

O ovim temama razgovarat će se na još jednom sastanku s predstavnicima Ministarstva koji bi se trebao održati sredinom svibnja u Šibeniku, poručili su za kraj.


Tagovi

HPK Hrvatska poljoprivredna komora Odbor za maslinarstvo i uljarstvo HPK Smanjenje poreza Administrativno rasterećenje Damir Buntić Prerada maslina Vođenje katasrta maslinika


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚