Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pavičić
  • 14.04.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Petrijevci

Voćar Ivica Pavičić: Kad imaš znanje i iskustvo, a teorija ti odlučuje o sudbini

OPG Pavičić iz Petrijevaca u blizini Osijeka ima oko 750 stabala voćaka, najviše šljiva. Dobitnici su brojnih nagrada i medalja za svoje prerađevine, no njen nositelj, Ivica Pavičić, ističe kako je poljoprivreda danas postala administracija koja vodi glavnu ulogu.

Foto: Printscreen Youtube
  • 401
  • 91
  • 0

Blaga zime te visoke učestale proljetne temperature ubrzale su buđenje i razvoj vegetacije i u petrijevačkom voćnjaku OPG Pavičić. Nekada su imali oko tisuću stabala raznolikih sorti šljive, konzumnu i rakijsku, no sada je zbog vremenskih neprilika taj broj pao na 750.

Njen nositelj Ivica Pavičić dugi se niz godina se bavi voćarstvom, ali i povrtlarstvom i drugim poljoprivrednim aktivnostima. "Imali smo najviše čačansku rodnu, rakijsku sortu, ali ona se primjenjuje i u kulinarstvu, dobra je i za sušenje i za domaću hranu, knedle, pekmez", rekao je za Osječku televiziju.

Prije nekoliko godina u voćnjaku su dostignuli povijesno rekordne urode, doslovce su se grane lomile pod količinom plodova, pa su ih prodavali u za preradu. "Prošle godine smo predali preko 18 tona šljive u Podravku koja je sad promijenila lokaciju pogona u Varaždin. To nam sve utežava zbog udaljenosti i prijevoza", ističe.

Odabrali faceliju u voćnjaku iz više razloga

A kako je ove godine do cvatnje i kretanja vegetacije neka dva tjedna ranije, Pavičić govori kako je "tu teško doskočiti ako nemaš bogato iskustvo i ako nisi svaki dan u voćnjaku". Primijetio je, kaže, da je konzumna šljiva otpornija nego ona za rakiju.

Zbog raznolikosti biljnih vrsta, u voćnjaku su posijali faceliju, koja i nije tako specifična za ovo područje. Odabrao ju je, pojašnjava, iz više razloga. Prvo, za pašu pčela budući da u okolici ima dosta pčelara, zatim za uništavanje ambrozije i za zalenu gnojidbu. 

"Znamo da šljiva cvate svaku drugu godinu, pčele tu dolaze i oprašuju voćke", govori te dodaje kako će time biti bolji prinos.

Brojne nagrade za voćne prerađevine

Ovaj već godinama izuzetno uspješni proizvođač kvalitetnih domaćih voćnih rakija i pripravaka od voća, dobitnik mnogih priznanja, zlatnih medalja po sajmovima širom Hrvatske, pa i dalje, ističe kako ide na sva predavanja, pridržava se ekoloških standarda no kako poljoprivreda postaje administracija koja vodi glavnu ulogu. "Najbolje je kad imaš iskustvo i znanje, praksu, a drugo je kad ti teorija odlučuje o sudbini", rekao je.

Gdje god su došli na sajmove i natjecanja, uvijek su se, kaže, vraćali punih ruku s nagradama. "Cijenim to, no najbitnije je da ta pomoć bude financijski potpomognuta, da se proširujemo i da kvalietno proizvodimo te da proizvodi budu inovativni", rekao je za kraj.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

OPG Pavičić Osječka televizija Cvatnja voćki Visoke temperature Voćnjak šljive Ivica Pavičić Administracija Voćne rakije Voćne prerađevine


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]