Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jorgovan
  • 29.04.2024. 07:30

Kad zamirišu jorgovani - cvjetovi ispunjavaju želje, ali i liječe

Preci današnjih poljoprivrednika koristili su cvijet, koru, sjeme i list ove biljke za liječenje reume, malarije, groznice s visokom temperaturom, za čišćenje jetre, oporavak organa za probavu, izbacivanje glista.

Foto: Depositphotos/teine26
  • 200
  • 28
  • 0

Jorgovan je omiljeni stanovnik vrtova i okućnica. Postoji u dvadeset poznatih oblika, a blizak je rođak maslinama. Prirodno stanište mu je jugoistočna Europa i južna Azija, a zahvaljujući uzgajivačima proširio se po svim kontinentima osim Antarktika.

Lijep, ali i ljekovit

U pitanju je listopadna biljka, pojavljuje se kao grm ili drvo do desetak metara visine, a cvijet, po čemu je poznat, sitan je, grupiran u velike grozdove, obično bijele i ljubičaste boje. Ovisno o količini svjetlosti, ljubičasta boja će biti svijetlija ili tamnija, a najljepši plavi raste u sjeni. Postoje i bordo i žute varijante, s jačim mirisom, u toplijim krajevima. Njegovo perzijsko ime, lilak, odgovorno je za jedno od imena ljubičaste boje - lila. 

Osim ljepote koju pokazuje u vrtovima tijekom travnja i svibnja, on je ljekovit. Preci današnjih poljoprivrednika koristili su cvijet, koru, sjeme i list ove biljke za liječenje reume, malarije, groznice s visokom temperaturom, za čišćenje jetre, oporavak organa za probavu, izbacivanje glista. Postojalo je vjerovanje da čaj od ove biljke povoljno djeluje protiv depresije, dok ulje ublažava razne vrste bolova, čak i giht.

Ima i otrovne sastojke

Poznati su prilično stari recepti s objašnjenjem kako se kuha čaj od jorgovanove kore. U njoj se nalaze eterična ulja, vrlo ljekovita, ali, ne treba zaboraviti da ima i otrovnih sastojaka, što znači da nema liječenja "na svoju ruku“.

Zbog ugodnog mirisa, ova biljka je od davnina sastojak za parfeme. Cvjetovi su neotrovni i puni vitamina, tako da pravi ljubitelji ubace po šaku-dvije svježih cvjetova u salatu, što je običaj preuzet iz antičkog Rima. Djeca svakako pojedu po koji cvijet tražeći "petice“ u bogatim cvatima, to jest cvjetiće s pet latica (obično ih ima četiri).

Bijeli i ljubičasti 

Ima pozitivnu simboliku: on je cvijet radosti, života, ljubavi i nevinosti. Po jednoj legendi, svađali su se zima i proljeće (poznato?) svake godine oko prevlasti, pa su se dogovorili kad zima ustupa mjesto proljeću. Da bi potvrdili dogovor, zima je uzela bijeli jorgovan, a proljeće - ljubičasti.

Osim ljepote i divnog mirisa, ima i ljekovita svojstva (foto:Depositphotos/teine26)

Vjeruje se da jorgovan bolje raste i krupnije cvate ako se više bere, a da vene ili daje sitnije cvjetove sljedeće godine ako ostane na granama.


Tagovi

Jorgovan u legendama Kora jorgovana Otrovni sastojci jorgovana Ljekovit jorgovan Miris jorgovana Cvijet jorgovana


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]