Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 28.04.2024. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Noviteti 91. Sajma poljoprivrede u Novom Sadu: Mehanizacija na struju i vodik

IMT će predstaviti traktor E30 na električni pogon, ali i onaj koji koristi vodik kao gorivo od 55 KS, najavila je u Novom Sadu generalna tajnica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marija Antanasković

Foto: Julijana Kuzmić
  • 511
  • 68
  • 0

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, 91. po redu, ove godine bit će podignut na višu razinu, odnosno bit će "europejskiji", kako je opisao generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić.

Ovakav cilj i veliki apetit nije bez razloga. Europska unija je generalni partner koja će predstaviti IPARD mjere i biti otvorena za sva pitanja posjetitelja. .

"Želimo da seljak dobije informaciju kako da aplicira, što može dobiti od subvencija, koja su to bespovratna sredstva i na koji način može dobiti odgovor", naglasio je Lovrić opisujući Uniju kao "ekskluzivnog partnera".

IMT Tafe s više premijera

Posebni noviteti dolaze upravo iz sektora mehanizacije. Tamošnje Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupit će sa svojih 17 članica i njihovom "bogatom izložbom".

Imat ćemo izloženo preko stotinjak strojeva, kaže Zorić

"Tvornica poljoprivrednih strojeva iz Boljevca izložit će svoju ponudu kosilica i malčera i oko 15-ak traktora Solis, a kuriozitet će biti robot koji je nastao u suradnji ove kompanije i Strojarskog fakulteta u Nišu. Almex će predstaviti program CLAAS, a poseban akcent će biti na kombajnu Evion. IMT će imati više premijera zahvaljujući suradnji s matičnom kućom TAFE - predstavit će traktor E30 na električni pogon, ali i onaj koji koristi vodik kao gorivo od 55 KS. Posebno će biti prikazan traktor Magna", najavila je generalna tajnica Udruženja Marija Antanasković i dodala da posebna 'poslastica' stiže u vidu Fendta 728 vario DP, koji je proglašen za traktor 2023. godine.

Pored ovih imena, imat će što pokazati i tvrtke Milurović Komerc, Agrimatco, Livona, Delta Agrar i drugi.

Najveći traktor gusjeničar John Deere 8RX

Na sajmu koji će trajati od 18. do 23. svibnja, svi ljubitelji velikih agregata moći će sudjelovati u nagradnoj igri, gdje je glavna nagrada traktor marke John Deere 5045D, bez prednje vuče, koji je osigurala kompanija Kite DOO.

"Za ovu godinu smo spremili novosti koje se odnose na buduću poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji, gdje će se prinosi zadržati na trenutnom nivou ili se povećati uz optimalno korištenje određenih inputa za uništavanje korova i iskorištavanje hraniva u zemlji. Po prvi put ćemo prikazati Furrier prikolice, koje su izmijenjene prema sugestijama poljoprivrednika. Prikazat ćemo i najveći traktor s gusjenicama 8RX - što je potpuno novo", rekao je direktor prodaje tvrtke KITE Vladimir Labus i dodao da posjetitelje štanda očekuju i novine iz sektora drugih priključnih strojeva kao što su sijačice, drljače i hederi za maksimalno smanjenje gubitaka tijekom žetve.

Među donatorima bit će i kompanija "MBV" iz Vršca koja se na Poljoprivrednom sajmu pojavljuje 33. put i izlaže isključivo priključne strojeve. 

Poseban novitet je sijačica na elektropogon, najavljuje Milinković

"Ove godine ponudit ćemo tanjuraču ILGI, koja će imati čelične nosače radnih organa i sjeckalicu ispred baterija, te će biljnu masu dodatno usitniti i pomiješati sa zemljom. Imat ćemo i kombinirani stroj s dvije baterije diskosne i dva reda razrivačkih organa. Treći novitet dolazi iz poduzeća Ozduman - baterija za sijačicu na elektropogon, pa će sjetva biti moguća s puno većom brzinom, ali s istom ili čak i boljom preciznošću", konkretno je najavio Blagoje Milinković iz "MBV"-a.

Cijena karte

Za 91. Međunarodni sajam poljoprivrede prijavljeni su izlagači iz Srbije i oko 40 zemalja. Među njima su Italija, Nizozemska, Crna Gora, Rumunjska, Indonezija, Španjolska, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska...

Pored mehanizatorskog programa, posebnu pažnju zauzet će nacionalna Izložba stoke s Izložbom genetskih potencijala. Prema najavama Lovrića, ni ove godine neće biti izložba svinja, a o peradi se još razmišlja, dok izložba nekonvencionalnog stočarstva donosi pčelarstvo i ribarstvo. Atrakcija za posjetitelje će biti i javno ocjenjivanje goveda, konja i ovaca. Dan stočara s defileom nagrađenih grla je tradicionalno četvrtkom.

Izložba stoke s Izložbom genetskih potencijala

Segmenti i ovog Poljoprivrednog sajma su Izložba ekoloških i proizvoda s oznakama geografskog porijekla i "Srpski kvalitet", piva zanatskih proizvođača, kao i drugih prehrambenih proizvoda. U Kongresnom centru "Master" već je zakazan veliki broj stručnih i poslovnih skupova - konferencija, foruma, promocija, prezentacija.

Ulaznice su već u prodaji, a ove godine cijena regularne karte je 800 dinara (6,83 €), kolektivne za 15 i više osoba su 600 dinara (5,12€) što se ne odnosi na posjete učenika za koje je ulaznica 400 dinara (3,41€), kao i za umirovljenike i djecu do 14 godina. 


Tagovi

Međunarodni poljoprivredni sajam Novosadski sajam Izložba stoke Izložba mehanizacije Traktori na električni pogon Robot Traktor na vodik


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner