Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katini Lavandini
  • 27.04.2024. 15:00
  • Osječko-baranjska, Tenja

OPG Katini Lavandini izbacit će šest noviteta, proizvodi sve traženiji

Lavanda, ali i drugo ljekovito i eterično bilje sa slavonske ravnice prerađuje se u njihovom proizvodnom pogonu. Dobitnici su certifikata za zlatnu kvalitetu proizvoda iz Slavonije, a kakvi su im planovi za budućnost otkrila je Katarina Johum.

Foto: Fb/OPG Katini Lavandini
  • 410
  • 43
  • 0

OPG Katini Lavandini iz osječkog naselja Tenja već duži se niz godina bavi ekološkom uzgojem i proizvodnjom ljekovitog bilja te preradom u eterična ulja, prirodnu kozmetiku i druge pripravke.

"Od 2016. godine bavimo se ekološkom proizvodnjom ljekovitog i aromatičnog bilja. Među kulturama imamo lavandu, smilje, kadulju, majčinu dušicu, mentu, koprivu i ostalo", rekla je za Osječku televiziju vlasnica Katarina Johum te ispričala kako su u početku krenuli "goloruki". Sada se svake godine šire i kupuju potrebnu aparaturu s kojom rade preradu u kozmetičke proizvode.

"Kupili smo punilice s kojom punimo kozmetiku. Kapaciteta je 30 litara. Gore je bubanj gdje ide krema ili mast ili nešto treće, a dolje izlazi gotov proizvod", opisuje dodajući da proizvod izlazi pod vakuumom. Vrijednost stroja je, kaže, oko pet tisuća eura, a nabavili su ga uz sufinanciranje Osječko-baranjske županije.

Završava za formulatora prirodne kozmetike

U rad su uključeni svi članovi obitelji, od djece, supruga, oca, braće. Konstantno idu na edukacije, a Katarina, ispričala je za Osječku televiziju, trenutno završava za formulatora prirodne kozmetike, što znači da će moći uslužno izrađivati proizvode i za druge ljude, odnosno tvrtke ili male proizvođače koji si nisu u mogućnosti iznajmiti prostor, napraviti proizvodnju, a htjeli bi nešto započeti.

Od opreme izdvaja štednjak na kojem griju proizvode, zatim specijalizirani homogenizator koji omogućava da se krema ujednači. Tu je i tarirana vaga, odnosno sve po pravilima struke, kako ističe.

Uskoro kreće sezona berbe. "Počinje od svibnja i traje do rujna. Svaka biljka ima svoj ciklus, kadulja nam je prva na redu pa slijedi smilje, ružmarin, majčina dušica, a lavanda nam dolazi u srpnju. Neven se mora svakodnevno brati jer cvjetovi dozrijevaju svaki dan po malo, ovisno koliko sunca ima", govori.

Planiraju proširenje proizvodnog pogona

Dobitnici su certifikata za zlatnu kvalitetu proizvoda iz Slavonije, "bili smo među 11 konkurenata iz naše županije i dobili smo zlatnu medalju za eterično ulje kadulje, lavande i smilja." Tu su dobili oznaku kvalitete proizvođača koji imaju svu dokumentaciju i koji mogu dokazati da je proizvodni proces prošao stroge kontrole.

Svoje proizvode najviše prodaju na manifestacijama, no imaju i web stranicu na kojoj se također proizvodi mogu naručiti.

"Za sada ćemo se zadržati na ovoj proizvodnji, ali planiramo proširenje pogona zbog eventualno uslužne proizvodnje i jer izbacujemo sve više novih proizvoda", otkriva, kao i to da im je ove godine u planu izbaciti šest noviteta, a to zahtijeva velike kapacitete.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

OPG Katini Lavandini Katarina Johum Prerada ljekovitog bila Prirodna kozmetika Zlatna kvaliteta proizvoda Eterično ulje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com