Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belarus
  • 28.04.2024. 16:30

Belarus 820 - lak za održavanje, ne trpi preopterećenje, a najlakše strada - kvačilo

Majstor Aleksić ističe da su kvarovi uglavnom ljudske prirode - ili zbog nepravilnog održavanja ili velikog opterećenja, odnosno, preteškog agregatiranja.

Foto: Nebojša Aleksić
  • 4.242
  • 302
  • 0

Belarus traktori su traženi prvenstveno zbog odnosa cijene nasuprot konjske snage, ali i povoljnog i jednostavnog održavanja. Model 820 je rasprostranjen i na manjim, ali i na većim gospodarstvima.

Najčešći uzrok kvarova je preopterećenje, jer na malim domaćinstvima vrijedi za veliki traktor koji radi teške operacije, rekao je svoje iskustvo majstor Nebojša Aleksić iz Ugrinovaca u susjednoj Srbiji. Osim 1221.3, Belarus 820 je jedan od najboljih traktora koji su izašli iz tvornice Minsk, kaže on.

Nema posebno izraženih mana, ali kvarovi su svakako neizbježni u nekim slučajevima. Navodi da su oni uglavnom ljudske prirode - ili zbog nepravilnog održavanja ili velikog opterećenja, odnosno, preteškog agregatiranja.

Kvačilo najveća mana

"Kod ovog modela najveća mana je kvačilo, iako i za to danas postoje rješenja, jer su se na tržištu pojavila zamjenska. Ona su malo skuplja od originalnih, ali i duže traju, jer za razliku od tvorničke trpe veća opterećenja. Pored toga, ovaj traktor ne voli ni pregrijavanje, što je opet rezultat lošeg održavanja rashladnog sustava, čišćenja hladnjaka ili pretjeranog opterećenja za tu snagu", pojašnjava Aleksić.

Kvarovi na mjenjaču

Najčešći kvar na mjenjaču ovog traktora je odvijanje matice na sekundarnom vratilu.

"Kad se oduzme gas na devetoj brzini, kad počne naglo brujati, to je signal da se odvila matica na sekundarnom vratilu ili šupljoj osovini. Traktor ima jednostavan asinkron mjenjač, krupne velike zupce, trpi dosta velika opterećenja i nema nekih ozbiljnijih poteškoća", kaže on, napominjući da su ovi traktori dugovječni.

"U praksi se susrećem s primjercima na kojima se ne mijenja ulje redovno, odnosno, kako je predviđeno - na 1.000 radnih sati."

Najčešći uzrok kvarova je preopterećenje 

Poljoprivrednici ga često koriste da bi vukli tri brazde za koje nije namijenjen ili da vuku tanjuraču od 28 diskova, što je velika greška.

"To je preveliko maltretiranje za taj traktor, pogotovo za mjenjač, a većina to radi, posebno vlasnici modela s ravnim mostom. Od kada su se kod nas pojavili plugovi okretači koji uništavaju hidrauliku jer su preteški, dolazi i do pucanja poluga, visećih klinova i drugih dijelova. Sve to se događa zbog preteškog priključka."

Napominje da je veća vjerojatnost da će nešto slomiti plug od 1.500 kg nego onaj od 400 kg.

Preciznost hidraulike u rangu IMT-a

Nedovoljno poznavanje hidraulike na ovom traktoru je najčešći uzrok kvara. Ona, kako Aleksić kaže, može biti precizna u rangu IMT-a, ali bi za to trebalo proučiti uputstvo za korištenje koje se dobije uz traktor, što se često zanemaruje.

"I s Belarusom se može orati bez kotača. Postoji sustav, odnosno način rukovanja da hidraulika reagira kao kod IMT-a, da na opterećenje vadi plug, drži zadanu visinu i slično. Ipak, većina ljudi ne zna to koristiti."

Ispod sjedišta se nalaze preklopnici koji za određene operacije moraju biti u određenim položajima, što je izuzetno bitno za hidrauliku.

Rezervni dijelovi

Zbog trenutne, ne tako sjajne situacije u poljoprivredi, svi gledaju da prođu što povoljnije. Zbog toga poljoprivrednici, kaže Aleksić, pribjegavaju kupovini kineskih ili ukrajinskih dijelova, koji su neispitane kvalitete. 

Dijelovi se lako nabavljaju, a popravci nisu skupi

"Kada je riječ o dijelovima, drugih problema osim toga nema. Mogu se lako nabaviti. Popravci na Belarusu su relativno povoljni, pogotovo kada se usporede s bilo kojim zapadnim ili turskim traktorom. Nasuprot njih, održavanje je besplatno i to je jedan od najvećih aduta koje ovi traktori imaju", rekao je Aleksić.

Smatra da na svijetu nema jeftinijeg traktora po konjskoj snazi, odnosno povoljnijeg popravka po radnom satu.


Tagovi

Nebojša Aleksić Belarus traktor Belarus 820 Remont traktora Hidraulika Mijenjač Rezervni dijelovi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Kojom ocjenom biste opisali mandat ministrice poljoprivrede Marije Vučković?

2546


Glasova: 1462

Nedovoljan (1) 57,4%

Glasova: 505

Dovoljan (2) 19,8%

Glasova: 255

Dobar (3) 10,0%

Glasova: 163

Vrlo dobar (4) 6,4%

Glasova: 161

Izvrstan (5) 6,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]