Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit krava
  • 27.04.2024. 13:30

Dugovječnost mliječnih krava - iskustva i preporuke

S obzirom da troškovi uzgoja jedne junice nisu niski, odgovarajuća dugovječnost krava utječe na remont stada te omogućuje povećanje prihoda kroz veći broj prodane teladi odnosno junica.

Foto: Ž. R. Kristić (ilustracija)
  • 287
  • 29
  • 0

Sposobnost gospodarstva za održivu i stabilnu proizvodnju mlijeka usko je povezana s dugovječnošću mliječnih krava, odnosno dužinom proizvodnog vijeka. Dugovječnost jedinke je važna jer utječe na profitabilnost gospodarstva i lanca vrijednosti proizvodnje mlijeka te na okoliš.S obzirom na to da troškovi uzgoja jedne junice nisu niski, odgovarajuća dugovječnost krava utječe na remont stada, te omogućuje povećanje prihoda kroz veći broj prodane teladi odnosno junica.

Što sve utječe na odluku o izlučivanju muznih krava?

Prvo treba znati da odluka o izlučivanju jedinke može biti temeljena na prinudi i na ekonomskim razlozima. Kad je riječ o prinudi, uzrok je uglavnom zdravstveni problem životinje, koji je "nerješiv" ili nije "lako rješiv", tj. zahtijeva i vremena i novaca. U drugom slučaju, ako govorimo o "ekonomskom izlučivanju", onda je najčešće riječ o niskoj proizvodnji koja ne odgovara zahtjevima poljoprivrednika tj. vlasnika i standardima u stadu.

Jalova krava ne mora na klanje, isplativije je riješiti problem

Odluka poljoprivrednika da izluči ili ne muzno grlo je složena, bazirana na zdravlju grla, iskustvu, te načinu upravljanja u stadu. Postoje različiti čimbenici koji utječu na dugovječnosti mliječnih krava, a tu su:

  • održavanje njihovog zdravlja i kondicije na dobrom nivou,
  • ulaganja u dobrobit (unaprjeđenje smještajnih kapaciteta),
  • hranidba muznih krava (odnos koncetriranih i voluminoznih hraniva),
  • način upravljanja proizvodnjom mlijeka,
  • mogućnost ispaše i kretanja muznih grla,
  • dostupnost i kvaliteta veterinarske službe i dostupnost usluga (npr. brzina reakcije veterinara, brzina reakcije pružatelja usluga održavanja papaka, servisera za muzne uređaje itd).

Utjecaj na stupanj izlučivanja ima i dob pri prvom teljenju, odnosno uzrast pri prvom pripuštanju (osjemenjavanju) junica. Bitna stavka je i definiranje cijene mlijeka i davanje prednosti količini, odnosno sastavu, a što opet određuje intenzitet proizvodnje i dobrobit krava.

Iskustva drugih zemalja

U Švedskoj su istraživanja pokazala da se junice najčešće tele, s u prosjeku u 856 danu uzrasta, a u proizvodnji ostanu 2,8 godina odnosno 1.028 dana. U prosjeku, zdravlje životinja ima negativan, ali beznačajan utjecaj na dugovječnost muznog stada. Ovo upućuje da se izlučivanje uglavnom vrši iz drugih razloga osim zbog lošeg zdravstvenog stanja. Mliječnost je u pozitivnoj korelaciji s udjelom krava s veterinarskim tretmanima, mastitisom i tretmanima papaka, ali je u negativnoj korelaciji s brojem somatskih stanica, proizvodnim životnim vijekom i uzrastom za izlučivanje. Dugovječnost muznih krava u Švedskoj ovisi i od razine investicija u dobrobit, tj. kvalitetu smještaja muznih grla.

U Velikoj Britaniji na istraživanju na 437 stada su dokazali da grla koja su se prvi put telila u uzrastu između 23 i 24 mjeseca, imaju najviše šanse da se otele i drugi put. Grla koja su se prvi put otelila u uzrastu od 30 i više mjeseci imaju najmanje šanse da se otele još jednom.

U Španjolskoj, na primjer, postoje razlike između područja, kada govorimo o izlučivanju krava. Pa je tako u Andaluziji prosječan životni vijek krava oko 830 dana (1. i 2. laktacija), u Kataloniji 942 (1. i 2. laktacija), a u Baskiji 1.057 (1. i 2. laktacija) dana. Značajan učinak na stupanj izlučivanja krava utvrđen je u korelaciji upravljanju stadom, uzrastom jedinke i sezonom. Također, jedinke koje su ispod prosjeka proizvodnosti u stadu najčešće su te koje se izlučuju.

U Italiji je utvrđeno da spuštanje uzrasta pri prvom teljenju na 23-24 mjeseca, smanjuje i troškove povezane s izlučivanjem odnosno remontom stada.


Tagovi

Dugovječnost krava Muzne krave Uzgoj junica Telenje krava Laktacija Izlučivanje


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Doktor znanosti, stručnjak iz sektora stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim projektima iz poljoprivrednog resora. Autor je više od 30 znanstvenih radova i šest knjiga iz sektora proizvodnje mlijeka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]