Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cigaraš voćaka
  • 28.04.2024. 15:00

Cigaraš se ove godine pojavio mnogo ranije: Kako ga suzbiti?

Ovaj štetnik ne pravi veliku štetu na listovima voćaka i vinove loze ali, ako se ne provode mjere zaštite, svake godine šteta, koja se ogleda u manjku lisne mase na stablima i izgrizenim pupoljcima, može biti veća.

Foto: Bojan Kecman
  • 380
  • 53
  • 0

Sve štetnike, pa i bolesti, ove godine pojavile su se i do mjesec dana ranije, a krivac je topla zima i odsustvo hladnog vremena u skoro svim regijama. Ovo je za posljedicu imalo da su štetnici mirovali kratko razdoblje i uvjeti za njihovo ranije pojavljivanje bili su idealni.

Došlo je i do ranijeg kretanja vegetacije pa se na terenu već mogu uočiti štete od cigaraša, mnogo ranije u odnosu na prethodne godine.

Uvija listove

Cigaraš, Byctiscus betulae, najčešće napada krušku i vinovu lozu, ali se može naći i na kestenu, vrbi, brezi. Prezimi kao odrasli oblik, odnosno, imago u zemljištu, koji se aktivira u proljeće, najčešće u travnju i svibnju kada se prvo hrani pupoljcima, a zatim prelazi na tek formirane listove.

U uvijene listove, koji liče na cigaru, polaže jaja

Dostiže veličinu do jednog centimetra. Kada listovi narastu, ženka, koja je obično tamno-zelene, plave ili bakrene boje, s rilicom na vrhu, presijeca peteljku listova i počinje ih uvijati. U uvijene listove, koji liče na cigaru i može ih biti više, polaže jaja koja, kad pređu u larvu, poprimaju bijelu boju.

Larve, kada lišće opadne, svoj razvoj nastavljaju u njima neko vrijeme i onda prelaze u stadij lutke, pa imaga, i ostaju u zemlji do narednog proljeća.

Najbolje rješenje

Obrada zemljišta oko voćaka smanjuje pojavu imaga u narednoj godini, kao i pravovremena upotreba insekticida. Međutim, budući da je ograničen broj preparata koji djeluju parama, najbolje bi bilo da se proizvođači konzultiraju sa stručnjacima u vezi izbora najboljeg sredstva.

Pomaže i mehaničko sakupljanje uvijenih listova ali je to, ako su površine veće, dug proces.


Povezane biljne vrste

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Cigaraš Kruška Vinova loza Rilica Insekticidi Mehaničko sakupljanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.