Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalni deponij
  • 30.04.2024. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska, Mosor

Mosor pod smećem, mještani ogorčeni i na državne institucije

Obraćali smo se na adrese svih mogućih institucija. Svi prebacuju odgovornost s jednog na drugog. Mi više nemamo šta čekati. Pozivamo sve medije, institucije da dođu posvjedočiti što se to radi u našem selu, kaže Suzan Kovačević, predsjednik Mjesnog odbora Donja Ostrvica.

Foto: arhiva mještana
  • 237
  • 27
  • 0

Planina Mosor je zatrpana smećem, a ogorčeni mještani okolnih sela ljuti su i na državne institucije koje, smatraju, ne čine dovoljno da se ovakvi slučajevi spriječe.

Kap koja je prelila čašu događaj je od prije nekoliko dana kada je netko deponirao hrpe raznog otpada. Slične slike na i oko Mosora, bilo na državnim ili privatnim parcela, postale su svakodnevnica. Od tuda i fotografije naših čitatelje koji nas obasipaju prizorima otpada bogatog opusa izloženog pod vedrim nebom uokolo planine. Kažu, uz ona već poznata, unatrag nekoliko mjeseci broj ilegalnih odlagališta u znatnom je porastu.

O tome svjedoči i koncesionar državnog lovišta Mosor, Stjepan Miro Olujić, čiji se lovočuvari svakodnevno susreću s "ilegalcima“ koji kamionima dovoze otpad u planinu. U onu istu u čiju se ljepotu kunemo i rado pohodimo uživajući u svježem zraku. 

Prebacivanje odgovornosti 

Štoviše, zatekli su i neka državna i županijska poduzeća kako višak smeća odbacuju upravo u okoliš. Mada za tako što imaju osiguran deponij.

"Ne bih htio da netko ostane bez posla, ali ono što se radi nikome ne ide na čast. Prije nekoliko dana zatekli smo kod ulazne rampe vjetroparka u Blatu na Cetini kako se iz vozila jednog našeg županijskog poduzeća "skladišti“ razni šut u prirodu. Kante, građevinski otpad, plastika, boja i svašta nešto, tek je dio onoga što smo mogli vidjeti", upozorava. 

Kaže, čim su primijetili da su viđeni užurbano su pohitali sanirati tu svoju sramotu. Čak su počistili i cestu kako bi skrili što se već duže vrijeme radi na tom području. "Imamo i fotografije zatečenog vozila, ali ne želim da netko ostane bez posla i uništimo nečiji život. Međutim, ukoliko se ta praksa nastavi, nećemo se dvoumiti", izričit je Miro Olujić dodajući kako ima stara izreka da nije sramota biti siromašan, već je sramota biti šporak.

Ružni i opasni prizor uz Cetinu - uz otpad odbačena i uginula stoka te pokvareni pršuti

Unatoč toj staroj narodnoj mudrosti takvih i sličnih slučajeva ima diljem planine. Opet najkritičnije je u Podmosorju u srcu Poljica točnije u Donjoj Ostrvici administrativno naslonjenim na grad Omiš. Nekolicina njih, tvrde mještani, doslovno su zatrpali selo. Već četiri godine u šumovitom dijelu na samom ulazu u mjesto iz pravca Čišala, na privatnim česticama rastu kombinirane hrpe zemlje i ostalog otpada. Smeće u dnu, a preko njih zemlja na kojoj se, prema dostupnim fotografijama i dalje iskrcava otpad te zatim pali.

"Obraćali smo se na adrese svih mogućih institucija. Svi prebacuju odgovornost s jednog na drugog. Mi više nemamo šta čekati. Iskreno, ne krivimo više ni one koji su to organizirali. Niti im zamjeramo. Ni to što se u blizini deponija nalazi izvor vode Pokrovnik, pa i činjenicu da je tim istim otpadom nasuta glavna vodovodna cijev za Donju Ostrvicu i dio Zvečanja", opisuje Suzan Kovačević, predsjednik Mjesnog odbora Donja Ostrvica.

Mještanima prekipjelo 

Više su, navodi, ogorčeni na institucije koje su to trebale spriječiti i zaustaviti prije četiri godine. 

"A to su Državni inspektorat, Županijske ceste, MUP Omiš, omiški Vodovod i kao najodgovorniji za ovaj ekološki zločin, Grad Omiš. Protiv svih navedenih razmišljamo podići odgovarajuću prijavu na Državnom odvjetništvo. Jer drugog načina borbe nemamo. Sve smo ispucali“, ljutit je Kovačević. 

Poziva sve medije, institucije da dođu posvjedočiti što se to radi u njihovom selu. I to naočigled i znanje svih onih kojima su se po tko zna koliko puta obraćali.

"Sada je toga dosta", rezolutan je Kovačević.

Prvenstveno im je dosta, veli, javašluka i neodgovornosti te nerada onih koji bi trebali raditi svoj posao.


Fotoprilog


Tagovi

Mosor Bacanje otpada Smeće Ekološki problem Stjepan Miro Olujić Suzan Kovačević


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Druga strana kiše... Užas.. :(