Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervencija 76.01.
  • 30.04.2024. 13:30

Osiguranje usjeva samo uz punu uplatu premije bez obzira na sufinanciranje Ministarstva?

Poljoprivrednici kažu da model da oni uplate 30 posto, a država 70 više ne funkcionira. Odgovor smo potražili od Ministarstva poljoprivrede i krovnog udruženja osiguratelja, Hrvatskog ureda za osiguranje.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.486
  • 235
  • 0

Osiguravajuće kuće odbijaju nam osigurati usjeve prema dosadašnjem modelu 30:70 posto odnosno zahtijevaju uplatu 100 postotnog iznosa premije, ukazuju nam poljoprivrednici na problem na koji su naišli ovih dana. 

Naime, proteklih godina osiguranje se provodilo kroz mjeru 17 Programa ruralnog razvoja na način da su korisnici uplaćivali 30 posto iznosa dok je država (Ministarstvo poljoprivrede) snosila iznos od 70 posto. Isto bi trebalo biti sada kroz Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027. odnosno Intervenciju 76.01.

No, ističu korisnici, na više adresa osiguravajućih kuća dočekalo ih je isto - ili će platiti puni iznos premije ili ništa od police. 

"Moguće je da je došlo do promjene u pristupu naplati i refundaciji kod pojedinih osiguratelja", odgovaraju nam na upit što se događa iz Hrvatskog ureda za osiguranje savjetujući da za daljnje informacije možemo neposredno kontaktirati osiguratelje. 

Iz Ministarstva poljoprivrede uzvraćaju da se navedena odredba o korisnikovoj obvezi plaćanja najmanje 30 % premije osiguranja prije podnošenja zahtjeva za isplatu potpore i intenzitet potpore od 70 % prihvatljive premije nisu mijenjali od početka provedbe intervencije 76.01. "Osiguranje poljoprivredne proizvodnje“.

No, naglašavaju, društva za osiguranje svoju odgovornost preuzimaju na temelju Zakona o obveznim odnosima te Ministarstvo nema ovlasti nadzora ili utjecaja na njihov rad pa tako ni uvjete sklapanja ugovora o osiguranju između osiguranika i društva za osiguranje.

Pojašnjavaju dalje da je postupak u skladu s Pravilnikom o provedbi navedene intervencije sljedeći: Ako je korisnik platio više od 30 % ukupne vrijednosti premije osiguranja prije podnošenja zahtjeva za isplatu, ali premija nije plaćena u cijelosti (manje od 100 %) može naznačiti u zahtjevu da se isplata izvrši na žiro račun društva za osiguranje. Potpora se isplaćuje društvu za osiguranje koje je izdalo policu na temelju dokumenta kojim se dokazuje plaćanje i utvrdi se da je korisnik podmirio više od 30 posto.

Društva za osiguranja obvezna su dio iznosa potpore koji se odnosi na premiju osiguranja iznad 30 % ukupne vrijednosti koju je podmirio korisnik, uplatiti na račun korisnika u roku od 30 dana od dana kada je predmetna uplata izvršena od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Međutim, ako je korisnik društvu za osiguranje platio 100 % premije prije podnošenja zahtjeva za isplatu, potpora će se isplatiti na korisnikov račun.


Tagovi

Osiguranje usjeva Premija Intervencija 76.01 Puni iznos Refundiranje Ministarstvo poljoprivrede Hrvatski ured za osiguranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]