Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće i povrće
  • 30.04.2024. 09:00

Europljani još uvijek ne konzumiraju preporuku od 400 g voća i povrća na dan

Tek sedam država članica EU ima potrošnju veću od minimalne preporučene količine Svjetske zdravstvene organizacije. A Hrvatska?

Foto: Depositphotos/Muk_Photo
  • 246
  • 26
  • 0

Prosječna potrošnja voća i povrća u EU smanjila se na 350 g na dan po stanovniku u 2022. godini, pokazalo je najnovije izdanje Freshfel monitora potrošnje. Naime, pozitivan trend koji je započeo tijekom pandemije koronavirusa obuzdala je gospodarska kriza, utječući na kupovnu moć potrošača.

Izvješće, koje se temelji na službenoj statistici Eurostata i Faostata, pokazuje da je prosječna potrošnja voća i povrća u EU porasla na 364,58 grama na dan po stanovniku u 2021., što je povećanje od 2,19 posto u odnosu na 2020. i 1,27 posto iznad prosjeka prethodnih pet godina. Ovaj rast je u skladu s pozitivnim trendom koji je započeo 2020. koja je značajno promijenila životni stil Europljana.

vd
Potrošnja po državama članicama (Izvor: Freshfel)

Iz grafikona možemo vidjeti kako se na prvom mjestu nalazi Portugal s potrošnjom od 539 grama dnevno po stanovniku, dok je na zadnjem mjestu Slovačka s 216,08 grama u 2021. godini. Hrvatska se, prema njihovim podacima, našla na četvrtom mjestu odostraga s potrošnjom od 251,85 grama na dan po stanovniku, što je smanjenje od 0,11 posto u odnosu na godinu ranije.

Tek sedam država članica EU ima potrošnju veću od minimalne preporučene količine Svjetske zdravstvene organizacije.

vd
Potrošnja po državama članicama u 2020. i 2021. godini

Inače, tijekom posljednjeg desetljeća ovo izvješće je postajalo sve važnije u ocjeni trendova proizvodnje, trgovine i potrošnje svježeg voća i povrća u Europi. Bavi se razvojem i evolucijom svakodnevne prehrane svježim proizvodima u Europi.

Naglašavaju kako točnost trendova ovisi o valjanosti i ispravnosti baza podataka Faostata i Eurostata. Na ove podatke mogu utjecati neobjašnjive varijacije iz godine u godinu. Kao takav, Tajništvo Freshfel Europe predlaže korištenje ovog dokumenta za traženje ukupnih trendova, a ne pojedinačnih podataka.


Tagovi

Freshfel Konzumacija voća i povrća Konzumacija svježih namirnica Portugal Hrvatska


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]