Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praćenje usjeva
  • 29.04.2024. 15:00

Revidirana prognoza prinosa za tri žitarice - toplo proljeće pogoduje europskim usjevima

Toplo vrijeme u kombinaciji s dovoljno oborina, povoljno je utjecalo na sjetvu i nicanje. No, ima dijelova Europe gdje je vlage previše kao i onih gdje je suša

Foto: Karolina Rastija
  • 604
  • 55
  • 0

U većini dijelova našeg kontinenta, u ožujku pa do sredine travnja, zabilježene su iznimno tople proljetne temperature, stoji u izvješću o praćenju usjeva u Europi JRC Mars. 

One su, u kombinaciji s dovoljno padalina, pogodovale ozimim usjevima i osigurale dobre uvjete za sjetvu i nicanje jarih žitarica i ljetnih usjeva.

Posebno su povoljni na Pirinejskom poluotoku, što je dovelo do revizije prognoze prinosa na razini EU-a za tvrdu pšenicu, jari ječam i tritikale.

I pretjerano vlažno i suša

Međutim, pretjerano vlažni uvjeti u sjeverozapadnoj Europi negativno su utjecali na potencijal prinosa i otežali sjetvu, a najteže je bilo u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Donekle su poboljšani u sjevernoj i dijelu zapadne Francuske, kao i u Belgiji, Nizozemskoj i sjeverozapadnoj Njemačkoj, ali malo je vjerojatno da će se zimski usjevi na nedovoljno dreniranim poljima u potpunosti oporaviti od pretjerano vlažnih uvjeta tijekom jeseni i zime.

Nedostatak vode negativno utječe na razvoj zimskih usjeva u središnjoj Grčkoj i na Cipru.

Na Siciliji, kao i u istočnoj Rumunjskoj, oborine su stigle prekasno ili ih je bilo premalo da bi se u potpunosti oporavili ugroženi zimski usjevi.

Ozbiljan ireverzibilan utjecaj suše na ozime usjeve uočen je u velikim dijelovima Maroka i zapadnog Alžira.

Prognoza za pšenicu: 

Stanje u Hrvatskoj 

Toplo vrijeme i kiša pogoduju ozimim usjevima i proljetnoj sjetvi u Hrvatskoj, ali i susjednoj Sloveniji, stoji u izvješću. Tijekom promatranog vremena temperature su bile više od uobičajenih, s dnevnima 2–4 °C iznad u odnosu na dugoročni prosjek (LTA) u ožujku te iznimno visoke u prvoj polovici travnja, s dnevnim prosjekom 4–6 °C iznad LTA i čak više od 6 °C u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

Obje su zemlje imale značajne i dobro raspoređene oborine u ožujku, osim u istočnoj Hrvatskoj, gdje je oborina tijekom tog mjeseca bila 30–50 % ispod LTA. Izostanak kiše početkom travnja i toplina bili su idealni za proljetnu sjetvu, navodi se uz napomenu da je razina vlage u tlu za sada prikladna, a uz povoljnu temperaturu ima dobar utjecaj na ozime usjeve. 

Prognoza prinosa ostaje u skladu s prosječnim. 


Tagovi

JRC Mars Stanje usjeva Praćenje usjeva Europski usjevi Prevelika vlaga Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prve. Sitne, ali mirisne 🥰