Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz u voćnjacima
  • 29.04.2024. 18:00

Češka: Mraz u voćnjacima uzrokovao najveću štetu stoljeća

Smatra se da je izgubljeno oko 100.000 tona voća

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 4.701
  • 244
  • 0

Nedavne niske temperature pogodile su voćare u mnogim dijelovima Europe. Na prvom mjestu je Češka gdje procijenjena šteta premašuje 40 milijuna eura. U većini voćnjaka se očekuje potpuni gubitak uroda. Primjerice, šteta u Moravskoj se procjenjuje na oko 50%. 

Tamošnje ministarstvo poljoprivrede planira program pomoći, a spominju se i potencijalna poskupljenja, ovisno o berbi u ostalim europskim zemljama, prenosi Freshplaza

Izgubljeno 100.000 tona voća 

Riječ je o najvećoj šteti stoljeća. Prvo je neuobičajeno toplo vrijeme ubrzalo cvatnju i rast plodova, a onda je nakon svega došao jaki mraz. Smatra se da je izgubljeno oko 100.000 tona voća. 

Voćke su nastradale i u Poljskoj, gdje su u noći s 22. na 23. travnja temperature pale do -6°C. Riječ je o milijunskim štetama, posebno kod jabuka i trešanja. 

Štete od mraza i nepovoljni vremenski uvjeti s hladnom tučom pogodili su sjevernu Italiju, Njemačku i Nizozemsku budući da je cvatnja bila dva tjedna ranije od uobičajenog. 

Štete na ranim i srednjim sortama 

Mraza je bilo i u Ukrajini, s vrhuncem s 19. na 20. travnja kada su djelomično oštećeni nasadi jabuka, krušaka i koštuničavog voća. Najviše su nastradale jabuke u regiji Vinnytsia, gdje su koncentrirane glavne površine pod tim voćem. 

Neka su gospodarstva izvijestila o mogućim gubicima više od polovice budućeg uroda, no u većini slučajeva to se odnosi samo na rane i srednje sorte, kao što je Melbourne, Geneva itd. Što se tiče zimskih sorti, za sada nema prognoza.


Tagovi

Mraz u voćnjacima Šteta od mraza Gubitak u voćarstvu Proljetni mraz Šteta na jabukama Procijenjena šteta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]