Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kreativnost
  • 27.02.2021. 15:00
  • Primorsko-goranska, Krk

Ako je lavanda kraljica eteričnih ulja, lavandin je - kralj

S pivom i medom, od naranče i vanilije, s kakao preljevom... sapuni su kreativki Andrijane Fiorentin Rušin i Mirele Rušin Kokotović.

Foto: Arhiva obrta Lavandin
  • 1.822
  • 591
  • 0

"Mi smo dvije kreativke koje su s izradom sapuna krenule iz znatiželje" upućuju nas u početke razvoja vlastitog poslovanja Andrijana Fiorentin Rušin i Mirela Rušin Kokotović s otoka Krka. Kako kažu, nakon što su isprobale razne kombinacije, odlučile su neke pokloniti bližnjima. Svidjelo im se, i s vremenom je bilo sve više zainteresiranih, pa su počele razmišljati o proizvodnji za širu potrošnju. 

Sapune izrađuju hladnim postupkom što znači da se smjesa dodatno ne zagrijava, pa ulja nisu izložena visokim temperaturama. "Ovaj postupak se naziva saponifikacija, a prednost je što proizvodi tako zadržavaju prirodna ljekovita svojstva. Ukratko, sapun nastaje reakcijom lužine i masnoća, u našem slučaju biljnih“, pojašnjavaju.

Terapeutsko svojstvo ulja lavandina

Posluju pod brendom Lavandin. Nije teško pogoditi da naziv ima veze s umivaonikom, ali i s biljkom koja je kod nas još poznata pod imenom budrovka.

"Za lavandu kažu da je kraljica eteričnih ulja i to je točno. Ako je ona kraljica, onda je lavandin kralj“, vele naše sugovornice i dodaju kako je terapeutsko svojstvo njegova eteričnog ulja veliko. Pozitivno djeluje na kožne infekcije, ima jak protuvirusni učinak, protugljivično djelovanje, smirujuće i protuupalno djelovanje.

Inače, ove dvije šogorice sve poslove odrađuju zajedno, od nabave do proizvodnje i u konačnici prodaje. Registrirale su paušalni obrt za izradu i proizvodnju sapuna, ukrasnih predmeta i suvenira te njihovu prodaju preko interneta. Trenutno se oglašavaju putem društvenih mreža, ali u izradi je i webshop kojeg nestrpljivo iščekuju.

Sapuni kreativki s Krka

"Nalazimo se na samom početku poslovanja, ali smo u ovom kratkom periodu od godine dana mogle primijetiti da ima sve više osviještenih pojedinaca koji cijene domaće, 'handmade' sapune. Mogućnost plasmana naših proizvoda vidimo i u turizmu“, navode. Iznajmljivači svojim gostima vole pokloniti personalizirane proizvode, pa tome Mirela i Andrijana posvećuju posebnu pažnju. U planu imaju i širenje asortimana.

Solni sapun najtraženiji

"Moramo istaknuti da je naša ideja vodilja bila što više se približiti prirodi i mislimo da nam naše podneblje upravo to omogućava“, smatraju ove kreativke vrijednih ruku koje same izrađuju i ambalažu od ekološki prihvatljivih materijala uz dodatak sušenog bilja koje uberu.

Osim sapuna, u ponudi imaju maslace za tijelo, prirodne dezodoranse i uljne parfeme. U proizvodnji koriste sto posto biljna ulja i maslace, čista eterična ulja s ovoga podneblja, macerate koje same izrađuju, razne kozmetičke gline, aktivni ugljen, med od kadulje s otoka Krka, pivu, morsku sol te sušeno bilje primorskog kraja.

"Naši najprodavaniji sapuni su s pivom i medom, od naranče i vanilije s preljevom od kakaa, sapun Jafa torta i solni sapun. Ovaj posljednji je vrlo tražen, u borbi je za titulu bestselera u Lavandinu“, dosjetljivo će vesele šogorice.

S medom i pivom – svijetlim ili tamnim, birajte!

Solni sapun je lijepi bijeli sapun kojemu su dodane tvrda i dugotrajna morska te himalajska sol. Dobrobiti za kožu su brojne.

"Ubacile smo eterično ulje kadulje koje povoljno djeluje na osjetljivu kožu, smanjuje znojenje i čisti pore, sadrži antiseptička svojstva. Eterično ulje mente hladi kožu, smiruje svrab, otklanja neugodne mirise i posjeduje antibakterijsko djelovanje. Uvjerene smo da je ovaj sapun na putu da postane obiteljski“, uzbuđeno dodaju.

Vrlo je zanimljiv i onaj s pivom i medom koji osim piva, koje je bogato B vitaminom i mineralima, sadrži med od kadulje. Djeluje antibakterijski i daje koži vlažnost. Postoje dvije verzije - s tamnim i svijetlim pivom.

Brojni proizvodi brenda Lavandin

Vrijedi još spomenuti i njihov sapun za brijanje, namijenjen osjetljivoj, iritiranoj, suhoj i koži sklonoj alergijama, te ekosapun za posuđe koji se može koristiti i za mrlje na odjeći. U njihovoj maloj tvornici prirodnih sapuna može se naći još zanimljivih proizvoda.

"Mi, proizvođači prirodne kozmetike, želimo poboljšati život našim kupcima i unijeti im u život mir, čistoću i mirise stvorene na ekološki način“, za kraj poručuju Andrijana i Mirela.


Fotoprilog


Tagovi

Andrijana Fiorentin Rušin Mirela Rušin Kokotović Uzgoj lavande Brend lavandin Proizvodnja sapuna


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...