Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićni običaji
  • 24.12.2023. 08:00
  • Virovitičko-podravska, Sopje

Božićna tradicija: U Sopju sve počinje buđenjem u tri ujutro i paljenjem vatre

Posebna je tradicija slavljenja Božića u ovom malom selu blizu Slatine, a u komentarima nam otkrijte koji su to vaši običaji koje njegujete i danas

Foto: Karolina Rastija
  • 1.665
  • 157
  • 1

Mnoge su se tradicijske vrijednosti sačuvale u sopjanskom kraju, od ruralnog graditeljstva, očuvanja običaja i narodnih nošnji te raznih uporabnih predmeta u tradicionalnoj poljoprivredi. Osim toga, posebna je tradicija slavljenja Božića u ovom malom selu blizu Slatine, nadomak rijeke Drave.

"U četiri ujutro najkasnije vatra u pečenjaru već mora gorjeti", govori nam Damir Rastija, mladi poljoprivrednik iz ovog mjesta koji se trudi održavati tradiciju svojih predaka zajedno sa svojom obitelji.

"Božić je za nas vjernike posebno vrijeme godine. Sve počinje pripremama već danima ranije kako bi sam blagdan proveli u miru. Muški članovi obitelji ustaju jako rano na Badnjak, drva moraju već biti naslagana i spremna. Popije se rakija da se zagrijemo, a onda nastavljamo peći prase", objašnjava.

Priprema ribe za posni ručak

Dok vatra tinja, slušaju se božićne pjesme, odrađuju zadnje pripreme po dvorištu, namiruje stoka, a, priznaje, prošeta i do susjeda vidjeti kako napreduje njegovo pečenje.

Na što paziti kod pečenja odojka na ražnju?

Kada je prase pečeno, skida se s ražnja i stavlja na mračno i hladno mjesto kako bi se ohladilo do navečer kada ga režu. Ne jede se taj dan već kada se vrate s mise polnoćke.

Nakon toga, priča nam Damir , počinje priprema posnog ručka: "To je u našoj obitelji uglavnom kuhanje fiša s dravskom ribom".

fe
Dravski som za fiš

Dodaje kako predvečer najstariji član obitelji u kuću "unosi Božić", a to znači da unosi slamu i bor uz molitvu cijele obitelji. Poseban je to trenutak gdje uz pjevanje božićnih pjesama kite jelu, ili po sopjanski - krispan.

"Do navečer se ne ide nikuda, priprema se za odlazak na misu polnoćku. Naša sopjanska crkva bogata je velikim jaslicama koje je izradio bivši župnik Vladimir Škrinjarić sa seljanima i bakama koje su šivale male narodne nošnje za lutke koje posjećuju štalicu", rekao nam je Damir za kraj.

cd
Božićne jaslice u crkvi svete Marije Magdalene u Sopju (Foto: Antonia Rastija)

Kakvi su vaši običaji za Badnjak i Božić? Podijelite ih s nama u komentarima ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Badnjak Sopje Božić Damir Rastija Običaji Pečenje praseta Unošenje Božića


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]