Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraziti životinja
  • 01.08.2023. 07:30

Buhe kod pasa i mačaka - važno je biti uporan

Mali, sitni paraziti mogu biti opasni, jer osim što sišu krv, prenose razne bolesti, izazivaju anemiju, svrab, dermatitis...

Foto: Depositphoto/vvvita
  • 7.251
  • 416
  • 0

Najčešći parazit kod mačaka i pasa su male, dosadne buhe koje mogu biti izuzetno opasne, posebno za mladunčad. Hrane se krvlju, a njihov ubod iritira, zbog čega se ljubimci češu. Osim toga, prenose razne bolesti.

Razlikujemo mačje Ctenocephalides felis i pseće Ctenocephalides canis. To ne znači da mačje nećete naći na psima i obrnuto već da samo preferiraju jednog domaćina. Možemo ih naći na drugim vrstama životinja i na ljudima.

Brzo povećaju populaciju

Odgovorne su za nastanak anemije kod mačića i štenaca. Njihovo tijelo je malo, a veliki broj buha koje sišu krv dovode do manjka željeza. Na površini kože dolazi do pojave kontaktnog dermatitisa, češanja, ispadanja dlake, alergijskih reakcija, pojave crva.

Mogu se zaraziti bilo gdje, tijekom šetnje u prirodi, u kontaktu s drugim životinjama, mi možemo donijeti parazite na obući ili odjeću. Vrlo brzo se razmnožavaju. Ženka tijekom dana položi oko 40 sitnih jaja iz kojih se ovisno o uvjetima, za dva dana do dva tjedna pojavljuju ličinke. Pogoduje im toplo vrijeme i vlažnost zraka oko 75 posto. Poslije pet do deset dana transformiraju se u odrasle jedinke i cijeli ciklus se ponavlja.

Ličinke su slijepe, ne podnose svjetlost i većinom se skrivaju na tamnim mjestima: u krevetu, između daščica parketa, ispod namještaja, u svemu gdje se mogu zavući. Na domaćine prelaze kako bi se hranile i samo je oko pet posto tako prisutno, dok je ostatak na skrivenom mjestu.

Upornost se isplati

Kod borbe protiv buha potrebno je biti uporan. Problem se ne rješava tako što ćemo poprskati krevet psa ili mačke i one će jednostavno nestati. To su paraziti s kojima stalno dolazimo u kontakt. Prvi korak je briga o higijeni. Osim životinja čistite prostor, njihove posude, igračke, dekice, jastuke.

Za zaštitu se koriste razna sredstva koja možete kupiti. Efikasno djelovanje imaju medicinski šamponi koji imaju nisku razinu toksičnih tvari. Postoje oni namijenjeni za odrasle i za mladunčad.

Jednostavnu primjenu imaju sprejevi koji se najčešće koriste za štence i mačiće. Prašak djeluje lokalno i u većini slučajeva samo na odrasle oblike parazita. Dobru zaštitu daju ampule ili kapi koje nanosima na području leđa. Važno je da životinje ne kupate ili ne pokisnu 48 h prije i poslije primjene. Imaju produženo djelovanje. Često se vlasnici ljubimaca odlučuju za ogrlice koje djeluju nekoliko mjeseci. Koriste se i tablete.

Koriste se i razna prirodna sredstva. Često se upotrebljava obični jabučni ili alkoholni ocat. Prije primjene se posavjetujte s veterinarom, jer ga ne treba dugotrajno koristiti. Prije primjene obavezno ga razrijedite s mlakom vodom u odnosu 1:3. Primjenjuje se nakon kupanja. Pripremljenim sredstvom se dobro tretira krzno. Oprezno u području glave. Bolje da uzmete namočen ručnik ili krpicu i obrišete osjetljiva područja. Ne kvasite oči i njušku. Osim na buhe ovo sredstvo ima antibakterijsko i antiinflamatorno djelovanje, ublažava češanje.

Zastupljena su sredstva na bazi bilja: eukaliptus, pelin, obični vratić. Djelotvorna su sredstva koja se pripremaju s eteričnim uljima od četinjača, citrusa, eukaliptusa, čajevca. Neki ljubimci odlično reagiraju na češnjak, dok ga druge ne podnose zbog jakog mirisa. Priprema se tako što se dva do tri češnja češnjaka usitne i preliju s 200 ml vode i ostave preko noći. Sljedećeg jutra tekućinu procijedite. Nanosi se na dijelove tijela koje životinja ne može lizati.


Tagovi

Buhe Pseće buhe Mačje buhe Buhe na životinjama Paraziti pasa Paraziti mačaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda