Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sok od krumpira
  • 25.11.2023. 07:30

Čemu služi sok od krumpira i kako ga napraviti?

Osim što je zasitna namirnica, prema narodnoj medicini, krumpir je vrlo ljekovit, posebno kod problema sa želucem.

Foto: Depositphotos/tycoon
  • 1.248
  • 82
  • 0

Namirnica koja se može pripremati na milijun načina je krumpir. Izuzetno je zasitan, bez glutena, relativno jeftin, bogat nutritivnim tvarima, može se uzgajati u cijelom svijetu. Nekada je nazivan sirotinjskom hranom, a danas je gastronomija nezamisliva bez ove povrtnice. Odlična je zamjena za kruh i tjesteninu.

Prednost nad drugim namirnicama je što se može koristiti mlad, dok kora gomolja nije očvrsla, a zrele se skladište tijekom nekoliko mjeseci na prohladnom mjestu.

Pored svega, našao je i svoju primjenu u narodnoj medicini, naravno ako se uzgaja bez primjene kemijskih tvari, poput pesticida.

Bogat ugljikohidratima, kalijem i vitaminom C

U 100g nalazi se 80 kcal, 16 g vlakana i 18 g ugljikohidrata. Ne sadrži gluten i odlična je hrana za sve one kojima smeta taj protein iz žitarica. Od vitamina najviše je vitamina C čiji se sadržaj termičkom obradom skoro prepolovi. Bogat je kalijem, koji pomaže uklanjanje viška tekućine iz organizma, ugljikohidratima, antioksidantima.

Ipak, pored brojnih pozitivnih osobina ne preporučuje se dijabetičarima, osobama s manjkom želučane kiseline i prekomjernom težinom.

Kako se koristi ljekoviti sok? 

Prema narodnoj medicini, cijeđenjem sitno naribanog, svježeg krumpira se dobiva izuzetno cijenjen sok koji se koristi kod problema sa želucem i za čišćenje jetre.

Kada se pije ujutro, natašte, s malo vode, smanjuje višak kiseline, sanira upalne procese na sluznici, ublažava bolove kod gastritisa. Pomaže u liječenju i oporavku cijelog organizma, snižava razinu kolesterola u krvi. Kada ga konzumirate, izbjegavajte hranu bogatu celulozom.

Preporuka je da se svježe pripremljen pije prije jela dva do tri puta dnevno u količini po pola čaše. To se radi u ciklusima od dva tjedna s pauzama od jednog tjedna. Pozitivan efekt se osjeća nakon 1,5 do 2 mjeseca. Za upotrebu se savjetujte s liječnikom, jer se ne primjenjuje za neka stanja i bolesti poput dijabetesa, akutnog pankreatitisa, pretilosti i drugih problema.

I za kozmetičke tretmane

Može se koristiti za kozmetičke tretmane, kao tonik. Licu daje svjež, mladalački izgled, tonizira kožu, smanjuje bore, ublažava crvenilo zahvaljujući sadržaju vitamina C i soli kalija.

Također i za tretmane kose, jer doprinosi poboljšanju strukture i jačanju korijena, aktivira njezin rast zbog bogatog sadržaja vitamina B3 i B9 te eliminira lomljenje i pucanje. 

Za masnu kosu se koristi sok iscijeđen iz dva do tri narendana gomolja i pomiješa s jednom čašicom kefira. Nanosi se poput kane i drži do 30 minuta nakon čega se ispere.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Sok od krumpira Ljekovitost krumpira Krumpirov sok Ribanje krumpira Krumpir za lice Krumpir za kosu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.