Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narodna medicina
  • 24.01.2024. 18:00

Crveni luk, ljuta papričica i hren pomažu kod kašlja i hunjavice

Nagle promjene temperature i izmjene vremenskih prilika pogoduju razvoju virusa i bakterija. Pomozite si lijekovima iz smočnice

Foto: Depositphotos/OtnaYdur/HeikeRau
  • 898
  • 50
  • 0

Kada osjetimo da nam neka bolest kuca na vrata, često posežemo i za narodnim lijekovima. Ova će zima biti zapamćena po naglim promjenama vremenskih prilika, a naše zdravlje je tada na udaru.

Temperatura, kašalj, hunjavica su samo neki od simptoma koji se javljaju.

Ljekovito bilje, začini, povrće i voće nam mogu pomoću da ih što lakše prebolimo.

Kod problema s plućima, za prehlade i upale

Naš imunološki sustav je na udaru raznih virusa i bakterija, a kod problema s dišnim putevima i bolova u prsima nam mogu pomoći tri sastojka: crveni luk, limun i ljuta paprika, navodi Egy. Preporučuju da se tri glavice crvenog luka narežu na sitno, doda se 6 do 8 cm usitnjene svježe ljute papričice i prelijemo sokom od dva limuna. Ostavi se na hladnom mjestu sljedeća 3 h, a zatim istisnemo sok i konzumiramo u malim gutljajima. Ako nemamo svježu ljutu papričicu, možemo dodati manju količinu suhe. Nakon što popijete ljekoviti sok, dobro se umotajte, odmarajte i pijte tople čajeve.

Narodna medicina: 10 savjeta kako sniziti tjelesnu temperaturu

Za prehladu i upalu pluća pravi melem su med, češnjak i limun. Češnjak u češnjevima, koji mogu biti cijeli ili krupno narezani, se stave u šalicu. Prelijemo ih s medom da ih prekrije i dodamo sok od dva limuna. Ostavi se nekoliko sati. Jede se žličicom po malo.

Ljuto čisti dišne puteve

Pomoći može i kombinacija oštrog okusa hrena, ljute papričice i meda što je izuzetno efikasno i ima snažno ljekovito djelovanje.

Kako bi zadržao što više eteričnog ulja, veće komade hrena je potrebno naribati i preliti medom. U tu smjesu se doda dosta rezane ljute paprike i ostavi da odstoji 1 do 2 h. Konzumira se po jedna žličica.

Povrćem protiv kašlja i bronhitisa - kako ga koristiti?

Jačina i okus smjese se određuje odnosom hrena i meda s tim da ne smije biti veći od dva prema jedan.


Tagovi

Narodna medicina Protiv temperature Za prehladu Ljuta papričica Melem za prehladu Sirup od papričice Sirup od hrena Hren za prehladu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.