Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodatni prihod
  • 12.02.2024. 12:00

Domaća radinost i sporedno zanimanje na selu: Kako umirovljenici mogu podebljati kućni budžet

Ako ste umirovljenik, i dalje možete raditi proizvodeći rukotvorine ili pružajući sitne usluge. Istražili smo, koje su prednosti, a koje mane rada preko sustava "domaće radinosti“ i "sporednog zanimanja“?

Foto: Depositphotos/nuwatphoto
  • 1.206
  • 78
  • 0

Termini "domaće radinosti" i "sporednog zanimanja" osmišljeni su kao legalan način za stvaranje dodatnog izvora prihoda. Često ga koriste osobe koje su u mogućnosti raditi samo do određenog roka ili dok se ipak ne odvaže za osnivanje vlastitog obrta koji je usko vezan s ovim dvjema poslovnim mogućnostima.

Namijenjeni su već zaposlenim ili umirovljenim osobama koje su vješte s rukama, te imaju još snage i vremena za dodatnu zaradu. Postoji nekoliko uvjeta kojih se mora pridržavati osoba registrirana za ovakav sistem dodatnog rada.

Domaća radinost se obavlja samo vlastitim radom

Registrirana osoba posao mora obavljati samostalno, bez pomoći drugih zaposlenih. Ako se bavi djelatnošću s popisa vezanih obrta mora imati dokaz o osposobljenosti za isti. Ukupni bruto primici od takvog posla u kalendarskoj godini ne smiju prelaziti deset prosječnih mjesečnih bruto plaća u RH. Ako prijeđe maksimalni iznos primitaka, prijavitelj izlazi iz ovog sistema i otvara obrt. Lista proizvoda koji se mogu proizvoditi u domaćoj radinosti nalazi se kao Prilog Pravilnika o obliku i načinu odobrenja za obavljanje domaće radinosti ili sporednog zanimanja s listama proizvoda i usluga.

Poljoprivreda se ne može obavljati putem domaće radinosti, niti sporednog zanimanja, ali postoje propisani proizvodi vezani za poljoprivredna gospodarstva kao što su: cvjetni aranžmani, suveniri od cvijeća, drveta i drugih prirodnih materijala, košare od šiblja, pleteni predmeti od domaće vune i slično.

Među deset najpopularnijih domaćih radinosti za koje se Hrvati odlučuju, izrada suvenira i predmeta za uspomenu je daleko najčešća domaća radinost. Tu su zatim djelatnosti: Proizvodnja imitacije nakita i srodnih proizvoda, Proizvodnja gotovih tekstilnih proizvoda osim odjeće, Izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća, Proizvodnja igara i igračaka, Proizvodnja keramičkih proizvoda za kućanstvo i ukrasnih predmeta, Figurice i drugi ukrasni keramički predmeti, Proizvodnja pletenih i kukičanih tkanina, Izrada umjetnog cvijeća od tkanine i papira, Umjetničko stvaralaštvo, Usluge dovršavanja čaša za pice i drugih proizvoda od stakla za uporabu kod stola ili u kuhinji.

Koje sporedno zanimanje biraju Hrvati?

Najpopularniji odabir za sporedno zanimanje je Savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem. Tu su još: Osnovno čišćenje zgrada, Računovodstvo i knjigovodstvo, Istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, Administrativne uslužne djelatnosti, Uređenje i održavanje krajolika, Usluge promidžbe, Ostale stručne znanstvene i tehničke djelatnosti (što god to značilo), Završni građevinski radovi i programiranje.

Što se tiče sporednog zanimanja koje je usko vezano uz život na selu i poljoprivrednom gospodarstvu, moguće je obavljati uslužne djelatnosti Uređenja krajobraza, sječu drveta, košnju trave i slično, Sakupljanje šumskih proizvoda, Usluge kovanja metala za potkivanje životinja, Usluge dnevne skrbi za kućne ljubimce, i sl.

Prijave se podnose nadležnom uredu za gospodarstvo u županiji, odnosno gradu Zagrebu. Samo u gradu Zagrebu na dan 24.01.2024. ukupno je prijavljeno 270 aktivnih odobrenja domaće radinosti i 992 sporedna zanimanja.

Brojčano stanje u RH

Iako za ove spomenute vrste obavljanja dodatnog posla veliki broj osoba nije čuo, one se koriste već dugi niz godina. Evo kako brojke izgledaju na nivou cijele Hrvatske.

Broj aktivnih odobrenja za sporedna zanimanja u RH

3.974

Broj aktivnih odobrenja za domaću radinost

1.612

Izvor: Evidencija sporednih te domaćih radinosti, Zagreb, 25. siječnja 2024.

 

Mirovinski status za osobe upisane u spomenute djelatnosti ne vodi HZMO, no za Zagrebačku županiju uspjeli smo saznati približan broj umirovljenika koji koriste institute domaće radinosti i sporednog zanimanja, te je ondje na dan 22.01.2024.godine, putem aplikacije Obrtni registar, registrirano i utvrđeno:

  • 159 aktivnih domaćih radinosti. Od toga se 65 stranaka izjasnilo kao umirovljenici. 21 stranka se izjasnila kako nisu umirovljenici. Za preostale 73 nema informacija.
  • 272 aktivna sporedna zanimanja. Od toga se 119 stranaka izjasnilo kao umirovljenici. 17 stranaka se izjasnilo kako nisu umirovljenici. Za preostalih 136 nema informacije.

Mane ovako zamišljenog sistema

Osobi koja se bavi spomenutim poslovima, nije dozvoljeno koristiti se elektroničkom prodajom. To znači da svoje proizvode i usluge može prodavati na kućnom pragu, te preko preporuke, no prema Ministarstvu gospodarstva, usluge internetske trgovine ne smije koristiti: Izlaganje i/ili prodaja istih na sajmovima, tržnicama, unutar poslovnih prostora i slično nije dopuštena, kao niti prodaja putem interneta, koja je uređena odredbama Zakona o elektroničkoj trgovini (Narodne novine, br. 173/03, 97/08, 36/09, 130/11, 30/14 i 32/19).

Ipak, ovaj Zakon ne zabranjuje osobi da objavljuje vijesti o svojim proizvodima ili uslugama na primjerice, vlastitom Facebook profilu.

Za nezaposlene, spomenuti sistem rada nije od velike koristi jer će prijavom automatski postati i obveznici uplate doprinosa pošto to nisu na niti jednoj drugoj osnovi.

Sporedno zanimanje je najkorisnije za umirovljenike

Umirovljenici mogu prijaviti obavljanje domaće radinosti i/ili sporednog zanimanja, a da pri tome istovremeno ne postanu obveznici uplate doprinosa. Dodatno, izrađujući proizvode kod kuće ili nudeći usluge sporednog zanimanja, oni ne gube pravo na isplatu stečene mirovine. Svima onima koji vole reći da su u penziji, ali nikad u mirovini, ovakva bi mogućnost mogla biti interesantna. 


Tagovi

Domaća radinost Sporedno zanimanje Dodatni prihod Umirovljenici Ministarstvo gospodarstva Izrada suvenira Izrada ukrasa Sitni popravci


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.