Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pelin
  • 27.06.2024. 07:30

Evo 5 načina kako koristiti gorki pelin

Pelin nije samo pelinkovac, koristi se on i u ljekovite, kulinarske, poljoprivredne pa i druge svrhe

Foto: Shutterstock/Marta Jonina
  • 10.529
  • 554
  • 0

Imate li gorki pelin (Artemisia absinthium) u svome vrtu, možete ga koristiti na razne načine. U narodnoj medicini ističu njegovu ljekovitost, koristi se u kulinarske, ali i poljoprivredne svrhe.

1. Ljekoviti pelin

Prema narodnoj medicini, lišće gorkog pelina može se koristiti za pripremu čaja koji se koristi za poticanje probave, smanjenje nadutosti i ublažavanje probavnih smetnji. Također se koristi za čišćenje jetre i žuči.

Priprema se tako da se 1 žličica čaja prelije s 2 dcl kipuće vode te ostavi poklopljeno 15 – 20 minuta, a zatim procijedi. Pije se tri puta dnevno prije jela po 2 dcl nezaslađenog čaja. 

I tinktura od ove biljke se također koristi za liječenje probavnih tegoba, ali i parazitskih infekcija te kao tonik za jetru.

2. Kulinarska upotreba

Kada kažemo pelin, odmah pomislimo na pelinkovac. Upravo je ova biljka kuljučni sastojak u pripremi tog omiljenog pića, ali i absinta te vermuta. Njegov gorak okus potiče apetit i probavu.

Lišće se može koristiti u malim količinama kao začin. Dodaje se u jela od mesa kao što su gulaši, kako bi dao dodatnu dubinu okusa. Također, koristi se u marinadama za meso, posebno za divljač. 

3. Pelin u poljoprivredi

Ova se biljka može koristiti kao prirodni insekticid za odbijanje insekata i štetnika u vrtovima. Od njega se priprema čaj koji se koristi za prskanje. Jednu šaku suhog ili 2-3 šake svježeg pelina prelijte s litrom kipuće vode i ostavite pokriveno 10-15 minuta. Nakon toga procijedite i ostavite da se ohladi te špricajte biljke protiv uši, grinja i sl. Ponavljajte postupak svakih 5 do 7 dana. 

Budući da je snažan insekticid, može biti štetan za korisne kukce kao što su pčele. Zato ga najbolje koristite navečer kada su oni manje aktivni. 

Primjenjujte ga svakih 5-7 dana.

Također, dodavanje lišća pelina u kompost može pomoći u kontroli štetnika i poboljšanju kvalitete komposta.

4. Repelent

Listovi pelina mogu se osušiti i koristiti kao repelent za insekte. Osušite ga i njime napunite platnene vrećice te stavite u ormare za zaštitu od moljaca. 

5. Aromaterapija 

Eterično ulje gorkog pelina koristi se u aromaterapiji za ublažavanje stresa i anksioznosti

Napomena: Pelin treba koristiti s oprezom, jer u velikim količinama može biti toksičan. Uvijek se preporučuje konzultirati stručnjaka prije upotrebe ove biljke u ljekovite svrhe. 

Imate li ga i vi u svom vrtu? Samo za ukras ili ga koristite na neki od navedenih načina?

Podijelite s nama svoja iskustva u komentaru ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Pelin

Pelin

Sinonim: Gorki pelin, turski neven, gorčika, obsienac, osinać, pelen, pelim, absint, akšenac | Engleski naziv: Wormwood | Latinski naziv: Artemisia absinthium L.

Pelin je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Compositae). Povijesna zanimljivost povezuje pelin s božicom Artemidom, boginjom lova i ženskoga zdravlja, po kojoj je biljka i... Više [+]

Tagovi

Pelin Čaj od pelina Probavne smetnje Pelin kao začin Pelinkovac Prirodni repelent Prirodni insekticid


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje