Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jela od patlidžana
  • 29.06.2024. 07:30

Evo 5 načina kako pripremiti patlidžan

Vrijeme je i za patlidžan. Može se pržiti, roštiljati, puniti, staviti u musaku ili od njega napraviti namaz

Foto: Shutterstock/Angelika Heine
  • 360
  • 18
  • 0

Obilje povrća u ovo doba godine na naše stolove donosi i patlidžan, svestranu namirnicu koja može biti samostalno jelo ili prilog. 

Kako smanjiti gorčinu?

Budući da ima gorkast okus, preporuča se soljenje kriški ili kockica patlidžana prije pripreme, nakog čega treba ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Osim što smanjuje gorčinu, nasoljeni patlidžan upit će manje ulja prilikom prženja. 

Također, jedan od načina je držanje u mlijeku koje će dati kremastu teksturu. 

Jela od patlidžana 

1. Pečeni, prženi, pohani

Patlidžan pripremljen u pećnici, pržen na ulju ili pohan može predstavljati glavno jelo uz prilog od riže, palente ili krumpira. 

Narežite ga na kolutove ili trake, posolite s obje strane i ostavite da odstoji oko pola sata. Ocijedite vodu i ako ćete ga peći u pećnici, nauljite, začinite po želji (slaže se s majčinom dušicom i ružmarinom) i pecite na 200°C oko 20-25 minuta dok ne postane mekan i porumeni. Po želji dodajte sjeckani češnjak i peršin. 

Kod prženja i pohanja ga dobro posušite od vode kako ne bi špricalo ulje. U ovoj kombinaciji se odlično slaže uz tartar umak, pečeni krumpir i zelenu salatu. 

2. Na roštilju

Vrijeme je roštiljanja, a uz tikvice, patlidžan je vrlo zahvalno povrće za roštilj. Priprema se isto kao kod pečenja u pećnici. Roštiljajte ga dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Odlično slaže uz salatu od vrhnja i mladog luka

Osim izrezanog na kolutove ili trakice, možete ga rezati i na kockice i dodati u ražnjiće. 

3. Punjeni patlidžan

Patlidžan se puni poput paprike, no najčešće se peče u pećnici. Potrebno vam je mljeveno meso (u veganskoj verziji sojine ljuspice), luk, češnjak, riža ili kus-kus, rajčica, malo ulja, sol, papar i drugi začini po želji. 

Prepolovite ga uzduž i izdubite sredinu. Izdubljeno narežite na sitne kockice ili trakice te popržite s lukom, češnjakom i mljevenim mesom. Dodajte rajčicu i rižu i začinite po okusu. Kada se smjesa poveže, ostavite da se malo prohladi te punite izdubljene patlidžane. Pecite u pećnici na 180°C oko 30 do 40 minuta. 

4. Musaka 

Budući da se odlično slaže s drugim povrćem, musaka je odličan način kako iskoristiti i patlidžan. Osim njega, potreban vam je krumpir, mljeveno meso (opcionalno), luk, češnjak, rajčica, bešamel umak, sir, ulje, sol, papar i začini.

Patlidžan narežite na kriške i lagano popržite. U drugoj posudi na luku i češnjaku popržite meso te dodajte rajčicu. U vatrostalnu posudu ili pekač slažite slojeve patlidžana, krumpira i umaka od mesa, završite sa slojem krumpira, prelijte bešamel umakom i gore naribajte sir. Pecite u pećnici na 180°C oko 45-60 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

5. Namaz baba ganoush

Ovaj namaz dolazi iz kuhinje Bliskog istoka, vrlo je jednostavan za pripremu, a uz prepečeni kruh će poslužti kao odlično predjelo ili međuobork.

Evo osnovnog recepta za malidžano

Specifičan okus mu daje tahini, lagano tostirane i samljevene sezamove sjemenke. Dakle, treba vam patlidžan, češnjak, tahini, limunov sok, maslinovo ulje i sol. 

Patlidžan izbockajte na nekoliko mjesta čačkalicom te stavite cijeli peći u pećici na 200°C oko 30-40 minuta dok ne postane mekan. Kada se ohladi, ogulite ga i izgnječite vilicom te dodajte naribani ili zgnječeni češnjak, 2 žličice tahinija (ili više ako volite taj okus), malo limunovog soka, maslinovo ulje i sol. Dobro promiješajte. 

Ako želite vrlo glatku teksturu, sve sastojke izblendajte u blenderu. Prije služenja ohladite. 

Kako vi najčešće pripremate patlidžan?

Pišite nam svoje recepte u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Jela od patlidžana Pohani patlidžan Roštilj Namaz Punjeni patlidžan Musaka Baba ganoush Tahini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB